AB, Meta'ya Soruşturma Başlattı

AB, Meta'ya Soruşturma Başlattı
Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'yı yanıltıcı reklamlar ve dezenformasyonla mücadele konularında incelemeye aldı.

Avrupa Birliği (AB), Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta hakkında, platformlarında yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadele gibi alanlarda AB kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle soruşturma başlattı.

AB Komisyonu, Meta'nın AB Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) ihlal edip etmediğini belirlemek üzere resmi soruşturma başlattığını duyurdu.

Komisyon, Meta'nın yanıltıcı reklamlara ve hizmetlerindeki siyasi içeriğe ilişkin politikalarını ve uygulamalarını kapsayan şüpheli ihlaller üzerinde duruyor.

Meta'nın, yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sistemi kurmadığı vurgulanıyor. Ayrıca şirketin, hizmetlerdeki yasa dışı içeriğin işaretlenmesine ve şikayetine yönelik mekanizmalarının AB kurallarına uygun olmadığı belirtiliyor.

AB, Meta'nın araştırmacıların kamuya açık verilere erişimini sağlamakta da yetersiz kaldığını ifade ediyor.

AB Komisyonu, Meta'nın söz konusu alanlarda aldığı önlemlere ilişkin bilgi sunması gerektiğini belirtti.

AB'nin yürürlüğe giren yasası kapsamında büyük dijital platformlar katı kurallara tabi bulunuyor. AB, kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak para cezaları uygulayabiliyor.

AP seçimleri 6-9 Haziran 2024'te yapılacak.

AB, dijital platformlardan, seçimler öncesinde yalan haber ve dezenformasyonla mücadele alanlarında adım atmalarını bekliyor.