"Almanya Yunanistan’a bir euro bile vermedi"
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) Yunanistan’a verilecek kredi paketini onayladığını açıkladı. Dombrovskis "İmzalar atıldı, artık Yunanistan hükümeti ekonomik durumunu düzene koyabilir" diye ekledi.
Yunanistan Maliye Bakanlığı da, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka ile varılan anlaşmayı, "Bugün Yunanistan ile ESM arasındaki görüşmeler olumlu bir şekilde tamamlandı ve 32.5 yıl vadeli borçlar için kesin anlaşma sağlandı" diye duyurdu.
86 milyar euroluk kredinin 25 milyar eurosu bankalara
Açıklamaya göre, miktarı 86 milyar euroya kadar çıkması beklenen yeni kredinin 25 milyar euroluk bölümü bankaların işletme sermayelerini yenilemeleri için kullanılacak. Bankalar için ilk aşamada 10 milyar euro gelecek.
Maliye Bakanlığı, ilk dilimin toplam 13 milyar euro olacağını, bunun 12 milyar euroluk bölümünün AMB ve IMF’ye olan borçların ödenmesi için kullanılacağını açıkladı. Yunanistan, ESM onayının ardından ilk kredi diliminin 3.2 milyar euroluk bölümü ile AMB’ye vadesi bugün dolan, daha önce aldığı köprü kredisi ve AMB’nin elinde bulunan vadesi gelen Yunan tahvillerinden oluşan borçlarını ödedi.
Çipras: Kredi paketi anlaşmalarına Avrupa Parlamentosu da taraf olsun
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz’tan, kredi paketi anlaşmalarında Avrupa Parlamentosu’nun da beşinci faktör olarak yer almasını talep etti. Tsipras "Halk tarafından seçilmiş tek Avrupa kurumu olarak işlemlerin denetiminde en yetkili garantör Avrupa Parlamentosu olmalıdır" dedi.
Almanya’nın Sol Partisi Die Linke’nin lideri Gregor Gysi, partisinin üçüncü kredi paketini desteklemediğini, ancak bunun Yunan halkına ve Aleksis Tsipras’a olan yakınlığını etkilemediğini açıkladı.
Gysi: Borç verenlerin kazandığı faizler vatandaşın sırtına yükleniyor
Gysi "Bu kredi paketiyle eski borçların ödenmesi için yeni borçlar doğuyor. Şimdiye kadar Almanya Yunanistan’a bir euro bile vermedi, ancak kriz zamanında faizlerden 100 milyar euro kazandı. Almanya ve diğer alacaklıların kazandıkları faizler de vatandaşların sırtına yüklendi" dedi.
Almanya Parlamentosu, Yunanistan’ın Troyka ile yaptığı yeni kredi anlaşmasını dün kabul etti. Almanya kamuoyunda büyük tartışma yaratan pakete 454 milletvekili "evet" oyu verirken, aralarında Sol Parti milletvekillerinin de bulunduğu 113 milletvekili "hayır" ve 18 milletvekili ise "çekinser" oy kullandı.
Yunanistan’ın yeni kredi anlaşması 14 Ağustos Cuma günü Yunanistan Parlamentosu’nda onaylandıktan sonra, aynı gün Eurogrup toplantısında görüşülüp, destekleme kararı alınmıştı.