Biden Meksika Sınırındaki Krize Acil Durum Yetkisi Verilecek

Biden Meksika Sınırındaki Krize Acil Durum Yetkisi Verilecek

ABD Başkanı Joe Biden, son günlerde Meksika üzerinden gelen göçmenlerle yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Güney Carolina'daki seçim kampanyasında konuşan Biden, hükümetin Kongre'ye önerdiği sınır güvenliği tasarısının onaylanması halinde ABD-Meksika sınırını hemen kapatacağını belirtti Biden, Meksika üzerinden gelen göçmenlerle yaşanan krize çözüm bulabilmek amacıyla acil önlemler almaya hazırlanıyor. Biden, konuşmasında "İki partili bir yasa tasarısı Amerika için iyi olacak. Bozulan göçmenlik sistemimizi düzeltmeye yardımcı olmak ve burada olmayı hak edenlere hızlı erişim sağlamak için Kongre'nin bunu geçirmesi gerekiyor." ifadelerini kullanarak tasarının Kongre onayına bağlı olduğunu vurguladı. Başkan, tasarının kendisine verdiği acil durum yetkisi ile sınırı kapatma konusunda karar alabileceğini belirterek, "Eğer bu tasarı bugün yasalaşsaydı, sınırı hemen kapatır ve hızla düzeltirdim." dedi. Tasarı, sınırdan geçen düzensiz göçmen sayısının günlük 5 bini aşması durumunda Başkan'a sınırı kapatma yetkisi tanıyor.

Çözüm Paketi Detayları

Hükümetin sunduğu tasarı, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla 14 milyar dolarlık yeni devriye kuvvetleri oluşturulmasını içeriyor. Ayrıca düzensiz göçmenlerin işlemlerini hızlandırmak için personel ve ekipman alımını içeren 110 milyar dolarlık acil yardım paketinin de onaylanması gerekiyor. ABD Sınır Devriyesi yetkilileri, kasım ayına göre yüzde 31 artışla Aralık ayında sınırdan geçen yaklaşık 250 bin düzensiz göçmeni gözaltına aldıklarını açıkladı. Göçmenler arasında çoğunlukla Meksikalıların bulunduğu belirtilirken bu durum sınır güvenliği krizini derinleştiriyor.

Teksas'ta Dikenli Tel Krizi

Öte yandan, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Meksika sınırındaki dikenli tellerin kaldırılması kararına rağmen Teksas Valisi Gregg Abbott ile Başkan Joe Biden arasındaki "dikenli tel krizi" devam ediyor. Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen sınır devriyesine izin vermemekte ve dikenli telleri yerleştirmeye devam etmektedir.