Çin'den Bağımsız Filistin Devleti'ne Tam Destek

Çin'den Bağımsız Filistin Devleti'ne Tam Destek
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına verdiği desteği yineleyerek, Mültecilere Yardım Ajansı'na 3 milyon dolar bağış yapacaklarını duyurdu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınması ve tam egemenliğe sahip olması gerektiğini vurgulayarak, Çin'in bu konuda tam destek verdiğini açıkladı. Cinping, bu kapsamda Birleşmiş Milletler Yakın Doğu Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na 3 milyon dolar bağış yapacaklarını duyurdu. Ayrıca Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyelik talebinin de yerine getirilmesini beklediklerini belirtti.

İsrail'in Gazze Saldırıları ve Uluslararası Tepki

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yedi ay geride kalırken, binlerce masum sivil hayatını kaybetti.

Dünya kamuoyu, Gazze halkına yönelik destek açıklamaları yaparken, birçok Batılı devlet de Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıma kararı aldı. Son olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin'in BM'ye tam üye olma taleplerini desteklediğini ifade etti.

Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'nun 10. Bakanlar Konferansı'nda konuşan Şi Cinping, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çekti. Bölgede iki devletli çözüm çağrısında bulunan Şi, Çin'in Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine destek vermeye devam edeceğini belirtti. "Tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz. Filistin'in BM'ye tam üyelik talebi yerine getirilmeli" diyen Cinping, bölgedeki çatışmaların ardından yeniden yapılanmaya katkı sağlayacaklarını açıkladı.

Gazze'ye Acil Yardım ve Maddi Destek

Çin Devlet Başkanı, Gazze'ye yönelik acil insani yardıma destek amacıyla Yakın Doğu Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na 3 milyon dolar bağışlayacaklarını belirtti. Bu destekle Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Çin, 2026 yılında gerçekleşecek olan ikinci Çin-Arap Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.