İsrail ve Hamas, Rehinelerin Serbest Bırakılması Konusunda Anlaşmaya Vardı

İsrail ve Hamas, Rehinelerin Serbest Bırakılması Konusunda Anlaşmaya Vardı
Anlaşma, İsrail ve Hamas arasında 33 rehinenin serbest bırakılmasını ve savaşın sona erdirilmesini kapsıyor.

İsrail basınından KAN'ın adı açıklanmayan siyasi bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre İsrail ve Hamas, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın ilk aşaması, “ölü veya diri” 33 rehinenin serbest bırakılmasını öngörüyor. İkinci aşamada ise İsrail ve Hamas arasında kalıcı bir ateşkes sağlanarak savaşın sona erdirilmesi hedefleniyor.

İsrail'in, ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu üç aşamalı ateşkes önerisini kabul ettiği iddia edildi.

İlk aşamada, Gazze Şeridi'nde altı haftalık bir ateşkes süreci öngörüldü. Bu süreçte İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve bazı rehinelerin serbest bırakılması planlanıyor. ABD Başkanı Biden'ın açıklamasına göre bu aşamada canlı veya ölü rehinelerin serbest bırakılması da dahil olacak.

whatsapp-image-2024-06-02-at-03-43-18.jpeg

Rehinelerin serbest bırakılması altı hafta boyunca gruplar halinde gerçekleştirilecek. Bu sürecin sonunda İsrail ve Hamas arasında kalıcı ateşkes ve savaşın sona erdirilmesi için müzakereler başlayacak.

İkinci aşamada, kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi hedefleniyor. Üçüncü aşamada ise ölen tüm rehinelerin cenazeleri teslim edilecek ve Gazze'nin yeniden inşası gündeme gelecek.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde tüm hedefleri gerçekleştirmeden savaşın durdurulmayacağını belirtirken, Hamas ise ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu kalıcı ateşkes ve esir değişimi önerilerine olumlu baktığını duyurdu.