Pakistan'da Koalisyon Hükümeti Kurulması İçin Anlaşma Sağlandı

Pakistan'da Koalisyon Hükümeti Kurulması İçin Anlaşma Sağlandı

Pakistan'da siyasi partiler, ülkenin içinde bulunduğu krizleri aşmak ve güçlü bir yönetim oluşturmak amacıyla koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşıya vardı. Pakistan Halk Partisi (PPP) Eş Başkanı eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz'dan (PML-N) eski Başbakan Şahbaz Sharif, Pakistan Müslüman Ligi-Quaid-e-Azam Grubu (PML-Q) lideri Chaudhry Shujaat, Birleşik Halk Hareketi Partisi (MQM-P) lideri Khalid Maqbool Siddiqui, İstikam-i Pakistan Partisi (IPP) Genel Başkanı Alim Khan, başkent Islamabad'da bir araya gelerek ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Zerdari: "Koalisyon Hükümeti Kurmaya Karar Verdik"

PPP Eş Başkanı Zerdari, basın toplantısında yaptığı açıklamada; ülkeyi içinde bulunduğu krizlerden çıkarmak ve istikrarı sağlamak adına koalisyon hükümeti kurma kararı aldıklarını belirtti. Ayrıca tutuklu eski Başbakan İmran Khan'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'ni (PTI) uzlaşı sürecine katılmaya çağırdı.

Sharif: "Farklılıklara Son Vererek Pakistan'ı İleri Taşımalıyız"

PML-N'den eski Başbakan Sharif ise seçim eleştirilerinin sona erdiğini ve yeni bir parlamento oluşturulacağını ifade etti. Sharif, farklılıklara son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Ulusal Meclis'te üçte iki çoğunluğu elde ettiklerini belirtti. Ayrıca başbakanlık için aday gösterileceklerini açıkladı.

PML-N'den Açıklama: Şahbaz Sharif Başbakan Adayı

Basın toplantısının ardından PML-N Sözcüsü Maryam Aurangzeb, eski Başbakan Nawaz Sharif'in kardeşi Şahbaz Sharif'i yeni hükümette başbakanlık için aday gösterme kararı aldığını duyurdu. Ayrıca Nawaz Sharif'in kızı ve PML-N Genel Başkan Yardımcısı Maryam Nawaz'ın Punjab eyaleti başbakanlığına aday gösterileceğini belirtti.

İmran Khan'dan Uyarı: "Çalınmış Oylarla Hükümet Kurulmamalı"

Tutuklu eski Başbakan İmran Khan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçimlerde adalete ve demokrasiye vurgu yaparak, Ulusal Meclis'te "çalınmış oylarla" kurulacak herhangi bir yeni hükümete karşı uyardı. Partisi PTI'nın halkın iradesinden asla taviz vermeyeceğini belirtti ve diğer partilerle koalisyon kurulmaması talimatını verdi. Pakistan Seçim Komisyonu'nun 8 Şubat'ta açıkladığı sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edemedi. Koalisyon hükümeti için gerekli olan 169 salt çoğunluk henüz sağlanabilmiş değil. Ulusal Meclisteki bağımsız milletvekillerinin önemli bir rol oynadığı görülüyor. Seçim sonuçlarına göre Ulusal Meclis'teki sandalyelerin dağılımı şu şekilde: Bağımsız milletvekilleri 101, PTI destekli bağımsız milletvekilleri 93, PML-N 75, PPP 54 ve MQM-P 17. İki sandalye için seçimlerin daha sonra gerçekleştirileceği belirtiliyor.