Dünya’nın En Küçük Kur’an-ı Kerim’i Asf’de Sergileniyor
Dünyanın en küçük el yazması Kur’an-ı Kerim’i Ankara Alışveriş Festivali kapsamında Metro Sanat Galerisi’nde sergileniyor.
Ankara Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, alışveriş ve eğlencenin yanı sıra kültürü de önemseyen ASF bir ilke imza atarak, Mütteka Necati Korkmaz tarafından yapılan dünyanın en küçük el yazması Kur’an-ı Kerim’ini sergiliyor. Dünyanın üç mikro heykeltraşından biri olarak tanımlanan Korkmaz tarafından yapılan çalışmada, 0,98 X 1,3 santimetre ebatlarındaki Kur’an-ı Kerim, Gubari Hat sanatıyla, aharlı denilen kağıda tilki bıyığının tek kılıyla yazıldı. İs mürekkebinin kullanıldığı eser Kur’an-ı Kerim’in 8 cüzünden oluşuyor.
Başkent, festival kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve geleneksel el sanatlarını icra eden sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Limon Ağacı Organizasyonu tarafından gerçekleştirilen sergide kutnu kumaş yapımından marküteri yapımına, ipek dokumadan taş baskıya, topaç yapımından cam üflemeye kadar unutulmaya yüz tutmuş pek çok el sanatı tanıtılıyor.
Metro Sanat Galerisi’nde açılan sergide, unutulmaya yüz tutan el sanatlarının son temsilcileri bir yandan üretim yaparken diğer yandan da ürünler sergileniyor. Sergi, 14 Eylül Pazar akşamına kadar Metro Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.
Metro Sanat Galerisinde sergilenen el sanatları şunlar: Yemeni yapımı, Hacıvat ve Karagöz (tasvir) yapımı, sedef kakma sanatı, topaç yapımı, keşan dokuma, habbablık, hakkaklık, hattatlık, kızılcabölük dokuma, harem sabunu yapımı, ipek dokuma, taş baskı, müzik aletleri yapımı, bakır işleme, cam üfleme, boncuk cam yapımı, lületaşı işleme, zamak ve alpaga işleme, kutnu dokuma, keçe yapımı, boynuz tarak yapımı, dövme bıçak yapımı, marküteri yapımı, baston yapımı, çini yapımı, tahta kaşık yapımı ve boyama sanatı.
Sergide yer alan sanat dallarından biri olan yemeni yapımı, Türkiye’de modern ayakkabı imalatının atası kabul ediliyor. Kulaklı yemeni, halep annubi, kara yemeni gibi çeşitleri bulunan yemeniler, şekil bakımından da halebi, merkup, burnu sivri, kulağı uzun, eğri simli olmak üzere beşe ayrılıyor.
Gölge oyunu kahramanları Karagöz ve Hacıvat karakterleri sergi süresince Metro Sanat Galerisi’nde imal edilecek. Cam deri tekniği ile tabaklanan şeffaflaştırılmış deve, düve gibi derilerden yapılan Karagöz, Hacıvat ve diğer gölge oyunu karakterleri, cini mürekkebi kullanılarak rapido kalemiyle çiziliyor. Tasvirler, katküt denilen ameliyat ipliği ile özel bir bağlama yöntemiyle birbirine bağlanıyor.
Çözgüleri ipek, atkıları ise pamuk ipliğinden dokunan yarı ipekli kumaş olan kutnu, saray kumaşı olarak da biliniyor. Birçok renkli çizginin yan yana gelmesiyle dokunan kumaşın 60 ayrı çeşidi bulunuyor. Pek çok işlemden geçerek dokunan kumaş, bu aşamadan sonra da tahta tokaçlarla dövülerek yumuşatılıyor.
Festivalde sergilenecek el sanatları arasında marküteri olarak adlandırılan ahşap kakma sanatı da bulunuyor. Sanatı ahşapla buluşturan bu alanda, farklı renklerdeki ince ahşap yüzeyleri çeşitli geometrik formlarda kesilerek motif oluşturuluyor.
Metro’da sergilenecek bir diğer sanat dalı da hakkaklık. Tahta, metal, taş ve mermer üzerine yazı kazınan bu sanat dalının geçmişi Oğuz boylarına dayanıyor. Değerli taşlar, madalya kalıpları ve tespih başlarının oyulmaya başlamasıyla birlikte meslek olarak anılmaya başlayan hakkaklık, makinelerin gelişmesiyle birlikte kaybolma tehlikesi yaşıyor.