E-devlet Kapısı 20 Milyonuncu Kullanıcı Ödül Töreni
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Türksat’ın yapmış olduğu önemli çalışmalardan bir tanesi de ‘ulusal konum belirleme’ projesi. İnşallah artık kendi GPS’e alternatif olan bir sistemi ‘ulusal konum belirleme sistemi’ni ülkemizde de kuracağız. Türkiye olarak bizde kendi ulusal konum belirleme sistemimizi geliştirme yönünde önemli çalışmalara başlamıştık” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "e-Devlet Kapısı 20 Milyonuncu Kullanıcı Ödül Töreni"ne katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Elvan, Tüksat’ın en büyük uydu işletmecilerinden bir tanesi olduğunu belirterek, "Şuanda uyduda bulunan 3 farklı sistemimizle Afrika’dan Afganistan’a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyaya hizmet veren bir yapısı söz konusudur. Diğer taraftan ikinci önemli çalışma alanı biliyorsunuz Türksat e-devletin bir anlamda yürütücüsü konumunda ve e-devlet çalışmaları Türksat’ın koordinasyonunda yürütülüyor. Her ne kadar strateji bakanlığımız tarafından belirlense de uygulama boyutu tamamıyla Türksat’ın sorumluluğunda yürüyor” diye konuştu.
“TÜRKSAT 4A 585 TELEVİZYON KANALINA HİZMET VERİR KONUMA GELDİ”
Türksat’ın üçüncü olarak özellikle bilişim sektöründe Ar-ge amaçlı bilişim projelerine öncülük eden kurumlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Elvan, “Dördüncü ana faaliyet alanı ise kablo televizyon yayınları. Şuanda Türksat 22 ilde kablo yayını gerçekleştirmekte. Bu yıl 3 il daha ilave edeceğiz. Şuanda yatırımlar devam ediyor. Bu illerimiz, Şanlıurfa, Bolu ve Karaman. Bu 3 ilimizde de kablo yayın çalışmaları bu yılsonu itibariyle tamamlanacak ve kablo yayını yapılan il sayısı 25’e yükselecek. Uydulara gelince Türksat 4A Uydusunun 2014 yılında uygulamaya geçmesiyle birlikte şuanda televizyon kanal sayımız da yüzde 40’lık bir artış söz konusu oldu. Türksat 4A 585 televizyon kanalına hizmet verir konuma geldi” ifadelerini kullandı.
“TÜRKSAT’IN YAPMIŞ OLDUĞU ÖNEMLİ ÇALIŞMALARDAN BİR TANESİ DE ‘ULUSAL KONUM BELİRLEME’ PROJESİ”
Önemli olan bir diğer alanın ise uydu imalatı olduğunu bildiren Elvan, şöyle konuştu:
“5A uydu imalatı için tüm alt yapı çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde en az yüzde 25 yerli katkı olmak kaydıyla ihaleye çıkıyoruz. Bizim bir diğer önemli uydu projemiz Türksat 6A. Türksat 6A milli udumuz olacak. Tamamıyla yerli üretimle gerçekleştirilen bir uydumuz olacak. Bununla ilgili proje çalışmalarına başlandı. Bakanlığımız ile TÜBİTAK arasında yine bildiğiniz gibi bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde çalışmalarımız yürütülüyor. Türksat’ın hem uyduya yönelik hem bilişim sektörüne yönelik yapmış olduğu Ar-ge çalışmaları. Bu Ar-ge çalışmaları çerçevesinde araç üzeri ve estetik kullanımına uygun düz anten geliştirildi. Bu araçlar üzerine kurulabilecek ve çok daha rahat hizmet verebilecek konuma getirildi. Türksat’ın yapmış olduğu önemli çalışmalardan bir tanesi de ‘ulusal konum belirleme’ projesi. Konum belirleme sistemi GPS tarafından yürütülüyor. Hemen hemen dünyanın birçok ülkesinde bu sistem kullanılıyor. Türkiye olarak bizde kendi ulusal konum belirleme sistemimizi geliştirme yönünde önemli çalışmalara başlamıştık. Ciddi bir aşamaya geldik. Başarılı bir şekilde devam ediyor. İnşallah artık kendi GPS’e alternatif olan bir sistemi ‘ulusal konum belirleme sistemi’ni ülkemizde de kuracağız.”
“BUGÜN İTİBARİYLE E-DEVLET KAPISI KULLANICI SAYISI 20 MİLYONU GEÇMİŞTİR”
Vatandaşları en fazla doğrudan ilgilendiren hususlardan bir tanesinin ise e-Devlet hizmetleri olduğuna dikkati çeken Bakan Elvan, “Bugün itibariyle e-Devlet kapısı kullanıcı sayısı 20 milyonu geçmiştir. 2014 yılında 3,5 milyon yeni kullanıcı e-Devlet sistemine dahil olmuştur. e-Devlet kullanıcı olma şartı 2014 yılında 15 yaşa kadar düşürüldü. 15 yaş üstü her 3 kişiden biri şuanda e-Devlet hizmetini kullanıyor. Bizim hedefimiz kısa vadede nüfusumuzun yüzde 50’sinden fazlasına e-Devlet hizmeti sunmak. Şuanda 151 kurum ve kuruluşun bin 83 farklı hizmeti e-Devlet tarafından verilmektedir. Bunlar arasında belediyelerin sayısına baktığımızda şuan itibariyle 99 belediye e-Devlet vasıtasıyla hizmet sunumu gerçekleştirmektedir. 2014 yılında verilen hizmet sayısında yüzde 20’lik bir artış söz konusu oldu. Bu sistemimiz 7 gün 24 saat kesintisiz erişim sağlıyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak e-Devlet’i bilgi ve belge alma yönüyle vatandaşlarımız tanıdı ve bu yönüyle vatandaşlarımız kullanıyordu. Buradaki amaç şu; herhangi bir bilgiye ihtiyaç duyduğu zaman yine e-Devlet üzerinden ilgili kuruma ulaşabiliyor idi. Yani kullanılan sistem sadece bilgi ve belge almaya yönelikti” şeklinde konuştu.
“2014 YILINDA İLK KEZ BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN YAPILDI”
2014 yılında atılmış olan adımlarla önemli bir gelişme sağlandığını ifade eden Elvan, “Vatandaşlarımız tarafından kamu kurumlarıyla olan iş ve işlemlerin bir kısmı artık e-Devlet üzerinden verilmeye başlandı. Örneğin, askerlik sevk işlemlerini şuanda sadece e-Devlet kapısı üzerinden yapıyoruz. Bugün hiçbir gencimiz askerlik şubesine gitmeden e-Devlet üzerinden askerlik sevk işlemini gerçekleştirebilmektedir. 2014 yılında ilk kez bedelli askerlik başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden yapıldı” dedi.
“2015 YILINDA TÜM ÜNİVERSİTELERİ BU KAPSAMA DAHİL EDİYORUZ”
Şuanda 3-4 kuruluşun işlemler çevresinde çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Elvan, “Bunlara örnek vermek gerekirse bunlardan bir tanesi de üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerimize yönelik olarak. Üniversiteyi kazanan bir öğrencimiz kayıt yaptırmak için tüm belgelerini toplayıp üniversiteye gidiyordu. Bugün biz tüm üniversiteyi kazanan öğrencilerimizin e-Devlet üzerinden kayıt yapmasına imkan sağlayan alt yapısını oluşturduk. 2014 yılında 32 üniversite ile yapmış olduğumuz anlaşma çerçevesinde tüm kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleşti. Ancak 2015 yılında tüm üniversiteleri bu kapsama dahil ediyoruz. Hiçbir öğrencimiz örneğin, Ankara’da bulunup da Elazığ’a kayıt yaptırmak için gitmeyecek. e-Devlet üzerinden kaydını yaptırabilecek. 2015 yılında da tüm bankalarla da Türksat aracılığıyla e-Devlet üzerinden tüm vatandaşlarımız bankacılık işlemlerini yapma imkanına kavuşacaklar” diye konuştu.
AKTİF BİLGİLENDİRME SİSTEMİ
Türksat tarafından geliştirilen ‘aktif bilgilendirme sistemi’ne ilişkin bilgi veren Bakan Elvan, şunları kaydetti:
“Bir örnekle açıklayayım, herhangi bir vatandaşımızın vergi borcu var. Bu vergi borcu aktif bilgilendirme sistemiyle e-Devlet üzerinden otomatik olarak ilgili şahsın internet veya sms yoluyla ya akıllı telefonuna ya da internet adresine ulaştırılacak. Yine trafik cezaları da internet adresinize otomatik olarak ulaşacak. Bununla ilgili önemli bir aşama kaydedildi. 6 ay içinde bu sistemi bütünüyle devreye sokuyoruz. Çalışmalarımız hemen hemen tamamlandı.”
“KAMU ENTEGRE VERİ MERKEZLERİ KURUYORUZ”
Bir başka önemli projenin ise Kamu Entegre Veri Merkezi Projesi’nin olduğunu kaydeden Elvan, "Günümüzde veri güvenliğine çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Veri güvenliğini de tam manasıyla sağlamak açısından Kamu Entegre Veri Merkezleri kuruyoruz. Burada kamunun tüm verileri saklanacak ve isteyen kurumlarımız bu verilere bu merkez üzerinden ulaşabilecekler. Bunların yedeklemesi de söz konusu olacak. Bir ilde Kamu Entegre Veri Merkezi kuracağız, bir başka ilde de bunun yedeklemesini sağlayacağız. Şu anda bu Kamu Entegre Veri Merkezi ile ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Aslında bu da e-dönüşümün bir parçasıdır. İlkini de Konya Kozağaç’ta kurmayı düşünüyoruz. Amacımız 2023 yılından önce ekonomimiz gibi e-Dönüşüm sıralamasında dünyada ilk 10 içerisinde yer almak" ifadelerini kullandı.
Türksat’ın projelerinin yazılım sektörünün gelişmesine katkı sağladığına da değinen Elvan, son iki sene içinde Türksat’ın 250 tedarikçi firma ile işbirliği yaptığını ifade etti. Türksat’ın yaptığı projelerde açık kaynak kodlu yazılımları kullanmaya özen gösterdiğini bildiren Elvan, "Önümüzdeki günlerde akıllı telefonlarınızdan Türksat’ın uygulamalarına girmemiz mümkün olacak. aktif bilgilendirme sistemine girme imkanınız olacak" diye konuştu.
KKTC’de e-Dönüşüm projesini Türksat’ın gerçekleştirdiğini ifade eden Elvan, 2 ay içinde e-Kimlik dağıtımını yapacaklarını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tüm devlet hizmetlerinin bu sistem üzerinden verileceğini anlattı.
Bugün itibarıyla 14 kamu kurum ve kuruluşunun Belgenet Projesi’ni kullandığını bildiren Elvan, sadece Orman Genel Müdürlüğü’nde 20 bin kişinin Belgeneti kullandığı bilgisini verdi.
Konuşmasının ardından, Bakan Elvan 20 milyonuncu e-Devlet Kapısı kullanıcısı Rabia Özdemir’e dizüstü bilgisayar ödülünü verdi. Elvan ayrıca e-Devlet Kapısı hizmetleri nedeniyle, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Ünlü, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Lütfi Aydın ve Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç’a da sertifikalarını takdim etti.