Ebes’in Konferansına Katılan Ekonomistler: "enerji Sektöründe İflaslar Yaşanabilir"
Uluslararası düşünce kuruluşu EBES’in 15. Konferansına katılan ekonomistlere göre, petrol fiyatlarındaki düşüş ve EMB’nin olası müdahalesi dünya ekonomisini olumlu etkiler, ancak enerji sektöründe iflaslar yaşanabilir.
Uluslararası bilimsel-akademik kuruluş EBES’in (Eurasia Business and Economics Society - Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği) 15. Konferansı 8-10 Ocak 2015 tarihlerinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapıldı. Lizbon Üniversitesi ISCTE-IUL Enstitüsü’nün ev sahipliğinde yapılan konferansa İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) de destek verdi.
51 ülkeden 600 civarında akademisyen, uzman, bankacı ve bürokratın katıldığı konferansta teorik konular yanında dünya ekonomisindeki son gelişmeler de konuşuldu. Tartışmaların ana teması ise son zamanlarda hızla düşüşe geçen petrol fiyatları ile Avrupa ekonomisindeki son gelişmeler oldu.
EBES’in kurucuları Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Ender Demir ve Dr. Hakan Danış’ın verdiği bilgilere göre; konferansta en fazla tartışılan konu petrol fiyatlarındaki düşüş ve dünya ekonomisine olası etkileri oldu. Buna göre, katılımcıların ağırlıklı görüşü, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün küresel ekonomiyi olumlu etkileyeceği şeklinde. Fakat bazı OPEC ve petrol ihraç eden ülkeleri ise zor günler bekliyor. Özellikle Venezüella ve Rusya gibi petrol ihracatı geliri kamu bütçesinin önemli bir kısmını oluşturan ve siyasi ambargolarla boğuşan ülkeler çok zorlanacak gibi görünüyor.
Enerji fiyatlarındaki düşüş tüketicileri ve birçok sanayiyi olumlu etkilerken petrol şirketlerini ise olumsuz etkileyebilir. Konferans katılımcılarının görüşü, özellikle Amerika ve Kanada gibi ülkelerde yüksek maliyetle petrol çıkaran firmaların birçoğunun bu fiyatlara dayanamayacağı yönünde. Dolayısıyla, yakın zamanda enerji firmalarından iflas haberleri gelebilir.
Konferanstaki diğer önemli bir tartışma konusu ise Avrupa Merkez Bankası’nın olası yeni politikaları ve Euro’nun geleceğine ilişkin oldu. Konferansa katılan akademisyen ve merkez bankası yetkilileri, EMB’nin genişleyici bir politika açıklaması gerektiği yönünde hem fikirler. Olası böyle bir gelişme, Avrupa ve dünya ekonomisini olumlu etkileyebilecek. Bu politikanın başarısı Euro’yu etkileyecek olsa da, Yunanistan’daki seçimler de Euro’nun geleceğini belirlemede önemli rol oynayabilir.