Edebiyatçı Nuri Pakdil, Başakşehir’de

Edebiyatçı Nuri Pakdil, Başakşehir’de

Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği Yedi Güzel Adam programları, fikir adamı edebiyatçı Nuri Pakdil ile devam etti.
Başakşehir Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği Yedi Güzel Adam programı devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu edebiyatçı Nuri Pakdil oldu. Sunuculuğunu Asım Gültekin’in yaptığı programa Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Haluk Dikbaş, Hatice Demiralay, Murat Şahin, Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Yılmaz ve çok sayıda Başakşehirli katıldı. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panel de Pakdil’in fotoğraflarından oluşan bir sergide yer aldı.
Yedi Güzel Adam paneline şair Turan Koç, şair yazar Necip Evlice, şair yazar İsmail Kılıçaslan konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Nuri Pakdil, “Burada bizleri bir araya getiren dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim. Ülküsel konumunu algılayan her insan güzel insandır. Ben devrimci bir karaktere sahip olmayı şöyle algılıyorum, devrimcilik her türlü özveriye hazır olmak demektir. İslam dini özgürlükçüdür, ilericidir, devrimcidir, bağımsızdır. İslam dini sömürünün her türüne karşıdır. İnsanın yalnızca emeğinin karşılığını yiyebileceğini vurgulamaktadır” dedi. Pakdil, konuşmasının sonunda katılımcılardan Yedi Güzel Adam’ın vefat etmiş üyeleri için dua istedi.
“EDEBİYAT DERGİSİ BİR EYLEMDİR, ÇIKIŞTIR”
Şair Turan Koç da, Nuri Pakdil tarafından çıkarılan edebiyat dergisini anlattı. Edebiyat dergisinin bir eylem bir çıkış olduğunu anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendimizi nerede bulunduğumuza ilişkin şuur anlarımızı açan, bir yön belirleme harekâtıdır. Sanatın oyun olduğunu düşünen yazarlar vardır. Nuri Pakdil ve o dergide yazı yazan kadro için yazmak bir yükümlülüğün sonucunda ortaya çıkan bir eylemdir. Annelerimiz babalarımız o sevgiyi muhabbeti özgür oldukları için değil, sorumlu oldukları için sahiplenir. Yazmakta, tarih, coğrafya şuurumuzu daha da genişletmek, öğrenmek ve bu dünyada kardeş olduğumuzu yazı üzerinden ortaya koymaktır. Edebiyat dergisinde kullanılan hiçbir cümle, hiçbir kelime ilk dergiden, en son sayısına kadar ters düşmemiştir. Bu da varoluş sözleşmesine olan sadakatin, yazı da kendisini gerçekleştirmesidir.”
Şair yazar Necip Evlice, 79 yılından beri Pakdil ile birlikte olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "35 yıldır Edebiyat dergisinin içerisindeyim. Derginin teknik boyutu ile ilgileniyordum. Bizim zamanımızda mizanpaj önemli bir kavramdı, zor bir süreçti. Hem teknik hem de ekonomik anlamda dergi çıkartmak çok zordu. O zaman bilgisayar yoktu, biz tamamını kurşun satırlarla dizer, mizanpajını ters olarak görerek basardık. Hatanızın dönüşü yoktu. Edebiyat dergisi gibi bir derginin ticari kaygılar olmadan, iç sorumlulukla çıkarılması büyük bir başarıdır. Edebiyat dergisi 90’lı yıllara kadar dayanabilseydi, bugün çok farklı bir konumda olurdu. 12 Eylül gibi bir süreci yaşadı, dergi. 4 yıl direnmesine rağmen o süreçten geçemedi”
Nuri Pakdil’in susuş dönemini değerlendiren şair yazar İsmail Kılıçaslan da, şunları söyledi: “Nuri Pakdil ustanın dizinin dibinde yetişmiş insanlardan onun susuşunu, klâs duruşunu dinleyerek ilk gençliğim geçti. Ankara’nın sokaklarında bazı insanlara belki Nuri Pakdil budur, diye bakmışlığım çoktur. Pakdil ve Edebiyat dergisini bir yerlerde sayılarını bulsak ta ezberler gibi okusak dediğim bir yayındı. Derginin kendi içinde önermeye çalıştığı şeyi anlamaya çalışan bir gençlikten söz ediyorum. Pakdil ustanın susması üzerinde düşünmek benim dönemim kalemleri üzerinde etkisi büyük oldu. Çünkü biz susmanın da bir eylem biçimi olduğunu öğrendik. Nuri Pakdil, 20. yüzyıla verilmiş en şık cevaptır.”
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, programın sonunda Nuri Pakdil ve konuşmacılara teşekkür ederek çiçek takdim etti. Başkan Uysal, Yedi Güzel Adam’ların ismini Başakşehir’de yaşatacaklarını söyledi.