Eğitim Bir-sen 1 No’lu Şube Başkanı Muammer Karaman:
Eğitim Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Muammer Karaman, yeni eğitim ve öğretim yılının, Eskişehir’de 150 bin Türkiye’de ise yaklaşık 16 milyon 500 bin öğrencinin ve 874 bin öğretmenin sınıflarıyla buluşmasıyla başlayacağını söyledi.
“Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya teşekkür ediyoruz” diyen Karaman, “Bu Eğitim yılına Eskişehir eğitim tarihimizde ilk kez öğretmen açığı olmadan girecek. Atamaları yakında yapılacak 40 bin öğretmen içinden Eskişehir’e yaklaşık 200 öğretmen veriliyor. Ve bu atamaların hepsi ilçelerimize yapılacak. Eğitim Bir-Sen olarak eğitim ordumuza yapılan bu takviye için bir kez daha teşekkür ediyor. Öğretmen arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz” diye konuştu.
Ders başı yapılmasıyla bu yıl en fazla müfredat eksenli tartışmaların yaşanacağını belirten Karaman, şöyle konuştu:
“4+4+4 eğitim sistemiyle arzulanan sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir. Zira değerler; düşünmede ve zihni muhakemede birer araç olarak kullanılmak, kişilerin dikkatini istenen, yararlı ve önemli görülen kültür nesneleri üzerinde odaklaştırmak, ideal düşünme ve davranma yollarını göstermek gibi fonksiyonları icra eder. İnsan davranışlarını belirleme ve insan karakterini şekillendirme noktasında oynadıkları bu çok önemli rol nedeniyle toplumun sahip olduğu bu değerlerin yeni nesle aktarılması, belirli bir düzen, iç tutarlılık ve bir sistem dâhilinde verilmesi gerekmektedir. Kılık Kıyafet Yönetmeliğindeki antidemokratik unsurlar temizlenmelidir. Ülkemizde yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere yönelik uygulanan kılık ve kıyafet dayatmaları, sendikamızın çeşitli eylem ve etkinliklerinden sonra başlattığı, kamuoyu desteğini ortaya koyması bakımından bir ilk olan 12 milyon 300 bin imza ve sonrasında ortaya koyduğumuz sivil itaatsizlik neticesinde kamuda çalışan kadınlara yönelik ‘başı açık’ dayatması ortadan kalkmış ve kadının kamu hizmetlerine katılımında önemli bir eşik aşılmıştır. Öğretmen nöbet görevleri ücretlendirilmelidir. Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı varken, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. Okullara yönetici görevlendirmenin yaz döneminde bitirilememesinin eğitimi daha Fazla olumsuz etkilememesi için takvim sıkıştırılmalıdır. Okullara bütçe verilmemesi nedeniyle yaşanan problemlere köklü çözüm getirilmelidir. Okulların zaruri harcamaları için okul aile birliklerince üretilmeye çalışılan çözümlerin yetersiz kaldığı görülmelidir. Okul yöneticilerinin eğitim liderliği yapmalarının önündeki en büyük engel olan okulların bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yönetimleri görmektedir. Merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlık dönemi artık tarih olmalıdır.”