Antik kentten çıkan zeytinyağının kilosu dudak uçuklattı!
İzmir’in Seferihisar İlçesi’ndeki Teos Antik Kenti’nde bulunan 1200 yaşındaki zeytin ağacının mahsulünden elde edilen zeytinyağı, müzayedeyle satıldı. 1 liradan açık arttırmaya çıkan yarım litrelik özel şişedeki zeytinyağı, iş adamı Bülent Akgerman tarafından 1200 liraya satın alındı.
Seferihisar Belediyesi tarafından 18 Nisan’da ’Zeytin Müzayedesi ve Yerel Tohum Etkinliği’ düzenlendi. Seferihisar İlçe Meydanı’nda bayram havasında geçen etkinliğe; Kaymakam Resul Çelik, CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Arif Gedikoğlu, sivil toplum örgütleri, dernekler ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti.
1200 YILLIK LEZZETİN FİYATI DA EŞSİZ
İlçede tespit edilen 150’nin üzerindeki anıt ağaçtan toplanan zeytinlerin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağları, açık arttırmayla satıldı. Müzayedeyi gazeteci-yazar-gurme Nedim Atilla yönetti. Anıt ağaçlardan hazırlanan zeytinyağları yaşları ve asit oranlarına göre 6’lı ve 12’li paketler halinde açık arttırmayla satıldı. Toplam 129 litre yağ, 17 bin 700 lira karşılığında alıcı buldu. Müzayede sonunda ise, 1200 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen zeytinyağı, yarım litrelik özel şişesinde tek başına satıldı. Bu özel ürün İzmirli İşadamı Bülent Akgerman tarafından alındı. Müzayedeye Akgerman adına katılan Başkan Soyer, şişeyi Akgerman’a teslim etmek üzere teslim aldı.
"ZEYTİN AĞAÇLARI RANTA KURBAN EDİLMEMELİ"
Konuşma yapan Başkan Soyer, şöyle dedi:
"Zeytin ölümsüz denilen bir ağaç. Zeytin yüzlerce yıldır lezzettir, estetiktir, şifadır, barıştır, sağlıktır. Bütünşehir yasasıyla birlikte belediyelere devredilen köy malları içerisinde atıl durumda bulunan Beyler Köyü Zeytinyağı fabrikası vardı. Fabrikayı yenileyip işe koyulduk. bugün burada müzayedesini yaptığımız yağlar, çok yaşlı ağaçlardan toplanıp o fabrikada sıktırmalarımız. İstedik ki yüzlerce yıldır meyve veren bu mucize ağaçların farkına varılmasını sağlayalım. İçinde yaşadığımız bu hazinenin kıymetinin bilinmesine katkı verelim. Düşünün, doğuyor, büyüyor, ölüyoruz. Ama bu ağaçlar nesiller boyu meyve vermeye devam ediyor. İçinde bulunduğumuz kentleri zengin kılan ne diktiğimiz binalar, ne yaptığımız yollar, köprüler değil zeytinlerimizdir. Onun için zeytinlerimizi korumak, ürünlerini hak ettiği şekilde değerlendirmek belki de yerel yönetimler olarak en temel görevimiz. Aslında zeytinlerimizi korumak sadece yerel yönetimlerin değil hepimizin temel görevidir. Onun için imar rantlarına feda etmemek, betona dönüştürmemek için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bu hem atalarımıza hem bizden sonra gelecek nesillere en büyük sorumluluğumuzdur. Nazım Hikmet bundan 70 yıl önce boşuna dememiş; ’Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin. Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından."
72 BİN SEBZE FİDESİ ÜCRETSİZ DAĞITILDI
Ayrıca etkinlikte tohum takası yapılırken, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetiştirilen fidelerin dağıtımı gerçekleştirildi. Halkın büyük ilgi gösterdiği fide dağıtımında 72 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Düzenlenen zeytinyağlı yemek yarışmasını ’Zeytinyağlı Patatesli Kalamar’ yemeğiyle kazanan Melahat Dindar, 15 kg zeytinyağıyla ödüllendirildi.