Borsa İçin Kritik Seviye ve Beklentiler Açıklandı

Borsa İçin Kritik Seviye ve Beklentiler Açıklandı
Altın, dolar, borsa veya mevduat gibi yatırım araçlarına yönelen yatırımcıları ilgilendiren önemli veriler açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayı reel getiri oranları duyuruldu. Mayıs ayında en yüksek reel getiriyi, %5,44 oranıyla borsa sağladı. Bu dönemde mevduat faizi %0,19, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,99, euro %2,79, Amerikan doları %3,58 ve külçe altın %5,03 oranında kayıp yaşattı.

Yılın en çok kazandıran yatırım aracı borsa olmasına rağmen, son zamanlarda endekste yaşanan düşüş dikkat çekiyor.

BIST 100 endeksi, 21 Mayıs'ta 11 bin puanı aştıktan sonra gerilemeye başladı. Altın fiyatlarında ve mevduat faizlerinde de son haftalarda düşüş eğilimi gözlendi.

Borsada Kritik Seviyeler ve Gevşeme İhtimali

Ekonomist Hikmet Baydar, borsadaki mevcut durumu değerlendirdi. Baydar, "Borsada teknik olarak hala aşağı sinyaller mevcut. Yükseliş için yeni ve olumlu gelişmelere ihtiyaç var." dedi. Özellikle bayram öncesinde kredili işlem yapanların pozisyon azaltması doğal bir süreç olarak görülüyor. Baydar, endeksin 9947 puan seviyelerine kadar gerileyebileceğini belirtti.

Baydar, ay sonuna doğru Türkiye’nin gri listeden çıkma haberi ile birlikte yabancı yatırımcıların piyasaya geri dönebileceğini ve bunun da bir yükseliş trendini başlatabileceğini ifade etti. Ancak bu dalgalı seyir, haziran ayında getirilerde dönemsel gerilemelere neden olabilir.

Borsada yukarı sinyallerin gelmesi için endeksin 10 bin 800 puan seviyelerine ulaşması gerektiğini belirten Baydar, bu durumda orta vadede yukarı yönlü bir hareketin başlayabileceğini söyledi. Zirve seviyesinin 500 dolar üzerinde olduğu düşünüldüğünde, hedefin 15000-16000 puan seviyeleri olabileceğini ekledi.

Yatırım Tercihleri: Altın, Dolar, Borsa ve Mevduat

Yatırım portföylerinde kısa vadede yüksek faiz getirisi cazip olduğundan 1 aylık mevduat ağırlığının yüksek olması gerektiğini belirten Baydar, “Gelecekte faizlerin düşeceğini düşünerek tahvil alımı yapılmalı. Orta vadede borsada yeni pozisyon almak riskli, mevcut pozisyonlarda ise kademeli olarak maliyeti düşürücü işlemler denenebilir.” dedi. Döviz alımı önerisinde bulunmayan Baydar, TL cinsi faizli enstrümanların avantajlı göründüğünü ifade etti.

borsa2.jpg

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indiriminin yurt dışında olumlu bir hava yaratabileceğini belirten Baydar, altının ons fiyatının teknik olarak yukarı yöneldiğini ancak dolar/TL’deki baskının gram altının prim yapmasını engelleyebileceğini söyledi.

Yurt dışı gelişmeleri göz önünde bulundurarak altına bir miktar yatırım yapmanın faydalı olabileceğini de ekledi.