BTSO yine ekonominin nabzını tuttu

BTSO yine ekonominin nabzını tuttu
BTSO, meclis üyeleriyle yaptığı kasım ayı anketinin sonuçlarını açıkladı. Bursa iş dünyası temsilcilerine, 2014 yılını nasıl değerlendirdikleri, yeni yıldan beklentileri ve güncel gelişmelere dair görüşleri soruldu. İş dünyası temsilcileri, ‘2014 yılında işlerinizde yüzde kaç büyüme gerçekleşti?’ sorusuna, yüzde 36 ile ‘satışlarda büyüme olmamıştır’ yanıtını verdi. Satışlarında yüzde 1 ila 10 arasında artış olanların oranı yüzde 25, ‘satışlarımızda gerileme oldu’ diyenlerin oranı ise yüzde 20 oldu. Anket çalışması, firmaların yarısının satış bütçesi hedefine ulaştığını veya aştığını ortaya koydu. ‘2014 yılı satış bütçe hedefleriniz nasıl gerçekleşti?’ sorusuna, meclis üyelerinin yüzde 51’i ‘hedefin altında’, yüzde 38’i ‘hedef ile uyumlu’, yüzde 11’si ise ‘hedefin üzerinde’ cevabını verdi.

İş dünyası temsilcileri 2015 yılına temkinli yaklaşıyor. Meclis üyelerinin yüzde 35’i 2015’in ‘kötü bir yıl’, yüzde 30’u ‘vasat’, yüzde 26’sı ‘mütevazı’, yüzde 9’u ise ‘iyi bir yıl’ olacağını düşünüyor. Firmaların yeni yıla ilişkin satış beklentilerinde de sınırlı artış söz konusu. Buna göre meclis üyelerinin yüzde 36’sı yeni yılda satışlarında artış beklemezken, yine aynı orandaki işadamı ise satışlarında yüzde 10’a kadar artış hedefliyor.

DESTEKLERDEN YARARLANANLAR ARTACAK
2015 yılında yatırım planı olanların oranı yüzde 25’te kaldı. İşadamlarının yüzde 41’i yatırım yapmayı planlamazken, ‘gelişmelere göre karar alacağız’ diyenlerin oranı ise yüzde 33 oldu. İş dünyası temsilcilerinin yüzde 39’u, yeni yılda kamu desteklerinden yararlanmayı düşünüyor. Söz konusu desteklerden yararlanmayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 33 olurken, gelişmelere göre karar almayı planlayanların oranı ise yüzde 28’de kaldı. Firmaların yüzde 53’ü, 2015 yılında sadece iç pazara ağırlık vermeyi planlıyor. Yüzde 40’ı iç ve dış pazara birlikte ağırlık vermeyi düşünürken, ihracata ağırlık vereceklerin oranı ise sadece yüzde 8 oldu. BTSO Meclis üyelerinin ABD Doları için 2015 yılsonu beklentisi ise 2,20-2,40 TL arasında yoğunlaştı.

Bursa iş dünyası temsilcilerinin yüzde 46’sı, 2015 yılında ekonomide en büyük riski, çözüm sürecinde tıkanma ve çatışma ortamına dönülmesi olarak değerlendirdi. Üyelerin yüzde 33’ü jeopolitik risklerin ve sıcak çatışmaları risk olarak görürken, yüzde 21’si ise seçimlerin ardından oluşabilecek siyasi istikrarsızlığı gösterdi. Anket çalışmasında hükümetin açıkladığı reform programları da değerlendirildi. Ekonomide yapısal reform programlarının büyümeyi hızlandıracağını düşünenlerin oranı yüzde 43 olurken, iş dünyası temsilcilerinin yüzde 57’si ise yapısal reformların büyümeye hızlandırıcı etki yapmayacağını düşünüyor.