Doğal gaza zam olacak mı?

Doğal gaza zam olacak mı?

TPAO’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cizre’ye yönelik herhangi bir elektrik kesintisinin uygulanmadığını, Cizre içerisinde meydana gelen olaylardan ötürü trafoların zarar görmüş olabileceğini kaydetti. Kendi görev süresi içinde doğalgaza bir zam olmayacağı müjdesini veren Bakan Alaboyun, İpek Grubu ile TPAO arasında yaşanan anlaşmazlığa ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“BAŞBAKANIMIZIN DA KAFASINDA BİR MADENCİLİK BAKANLIĞI VAR SANIYORUM”

Soma kazasından sonra güzel bir rapor hazırladıklarını ve o raporda Madencilik Bakanlığının kurulmasını önerdiklerini hatırlatan Bakan Alaboyun, “Başbakanımızı ziyarete gittiğimizde kendisi bize Madencilik Bakanlığının kurulması yönünde söylemişti. Başbakanımızın da kafasında bir Madencilik Bakanlığı var sanıyorum. Kömür dışındaki madenlerin çoğu Enerji Bakanlığı ile ilgisi olmayan madenler. İş sağlığı güvenliği açısından kömür kanunu çıkartılması şart. Enerji Bakanlığının toplam kurumlarının yarısı madencilikte. Bunu ayırmakta fayda var. Bakanlık çok büyük olduğu için gelen bakan arkadaşlarımız kendi uzmanlık alanlarına konsantre oluyorlar. Bende kısa süre içinde biraz daha madeni ön plana çıkartıp madencilikle ilgili flu resmi Bakanlar Kurulunda netleştirmek istiyorum. Pazartesi günü Bakanlar Kuruluna teklifimiz oldu, uygun görülürse bir sunum yapacağız. Madencilik demeyeceğiz buna ama doğalgaz arama ve petrol de girdiği için belki Tabii Kaynaklar Bakanlığı da denilebilir” dedi.

“KAROT BANKASI KURMAMIZ LAZIM”


“Yer altının MR’nın bilgisi artık bizde olacak” ifadesini kullanarak, yer altının çekilmiş karot numunelerinden oluşacak bir karot bankası kurulması gerekliliğine dikkat çeken Bakan Alaboyun, “Yabancılar geliyorlar özellikle madencilikte karotlarını alıyorlar ve bize vermiyorlar. Bizim mutlaka bir düzenleme yapıp bize verilmesi konusunda zorunlu hale getirmemiz lazım. Maden kanunu yerin bir metre altındaki maden v.s devletin olduğunu söylüyor. Bundan dolayı yer altındaki varlığımızın MR’nı çekmiş olan karot numuneleri ya yurt dışına gidiyor ya da imha ediliyor. Bizim bunları bir şekilde karot bankası adı altında toplamamız gerekiyor” diye konuştu.

“YERİN ALTINDA 200 METRE İLE BİN METRE ARASINDA NELER VAR BİLMİYORUZ”

Yer altında 200 metreye kadar yapılan madencilik aramasının bin metreye çıkartılması gerektiğinin altını çizen Bakan Alaboyun, “MTA bugüne kadar yer katmanının 200 metre aşağıya kadar madencilik araması yapmış, şimdi bunu bin metreye çıkartmamız gerekiyor. Yerin altında 200 metre ile bin metre arasında neler var bilmiyoruz. Sondaj ile 200 metrenin altında neler var bilmiyoruz. Petrolde 7 bin 300’e kadar delinmiş kuyumuz var. MTA’ya yetki ve bütçe vereceğiz daha derinlerdeki madenlerimizi bulması ve açığa çıkartması için” şeklinde konuştu.

“HUKUKİ YOLLARLA BU PETROLÜ İSTEYECEĞİZ ONLARDAN”

İpek Grubu’nun Batman Kozluk’ta ürettiği petrolü TPAO’nun almadığı ve TPAO ile İpek Grubu arasında yaşanan anlaşmazlığa ilişkin bölgenin haritası üzerinde açıklama yapan Bakan Alaboyun, İpek Grubu’nun maliyetten kaçarak TPAO’nın sınırlarına yakın yerde sondaj yaptığını kaydetti. Bu olayın 17-25 Aralık olaylarından önce olan bir konu olduğunu ifade eden Bakan Alaboyun, “Onların dediği gibi TPAO onların ham petrolünü almaması söz konusu değil. Bizim arkadaşlarımızın teklifleri şu olmuş, ‘burada ortak bir rezerv var, bize göre bu rezervin büyük bir kısmı bizde görünüyor, üretim miktarlarından da bu belli. Bağımsız bir kuruluş gelsin incelesin, ne kadarı İpek Grubu’na, ne kadarı TPAO’ya ait olduğu belirlensin, ortak bir tesis kuralım’ demişler. Onlar bunu da kabul etmiyorlar. Şuan onlarda, bizde üretim yapıyoruz. Onlarda petrollerini diledikleri gibi TÜPRAŞ’a götürüyorlar. Onlar günlük 150 bin varil üretiyorlar, bizde 550-600 varil üretiyor” dedi.

İpek Grubu’nun kendi haklarından fazlasını üretmiş durumda olduklarının altını çizen TPAO Genel Müdürü Besim Şişman ise, “Bizim hesabımıza göre üretilebilir petrolün yüzde 90’ı bizim. Onlar şuanda haklarının fazlasını üretmiş durumdalar. Biz onların petrolünü alıp satmaya devam etseydik şöyle bir durum ortaya çıkardı, bize ait bir petrolü bir firma üretiyor, biz ondan alıp satıyoruz, parasını da onlar alıyorlar. Biz böyle bir şey yapamayız, burası bir şirket, bizden de bunun hesabını sorarlar. Ben şirketimi düşünmek zorundayım. Uluslararası akredite firmaya başvurumuzu yaptık, şuanda çalışıyorlar, o belge çıktıktan sonra muhtemelen hukuk yolu devam edecek. Bizim hesaplarımıza göre karşı taraf kendi hak ettiği petrolün üstünde bir petrol üretmiş ve devam ediyor. Onlarla biz daha önceden anlaşma yapmıştık, onlar petrollerini be veriyorlar, hepsini biz satıyorduk. Böyle bir ihtilaf olunca kendi petrolümüzü onlardan alır duruma düşmeyelim diye ‘biz artık sizin petrolünüzü almayacağız’ dedik. Akredite firma durumu netleştirdikten sonra hukuki yollarla bu petrolü isteyeceğiz onlardan. Şuana kadar onlar 100 bin varil petrol ürettiler, bizim hesabımıza göre hak ettikleri 60 bin varildi. Benim 40 bin varil petrolümü ekstradan ürettiler. Uluslararası akredite firmanın dediğini de kabul edeceğiz. Sonuçta biz TPAO’nun hakkını korumak zorundayız, bu iki şirket arasındaki bir sıkıntıdır, başka bir şey yok” diye konuştu.

“KEŞKE BİZİM RAPORUMUZU ÇOK İYİ ANLASALAR”

Soma Komisyonu raporuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Alaboyun, savcılık ve bilirkişinin olayın olduğu mahalle inemediklerini, olay mahalline sadece komisyonda bulunan milletvekillerinin girebildiğini kaydederek, hazırlanan rapordaki verilen daha sağlıklı olduğunu belirtti. Bakan Alaboyun, “Biz genel bir kanaat ortaya koyduk. Kazanın olduğu mahalle milletvekilleri olarak tek biz girdik. Bilirkişi ve savcılık oraya giremedi. Bizim verilerimiz daha sağlıklı. Keşke bizim raporumuzu çok iyi anlasalar. Bize de sorsalar kazanın nasıl olduğuyla ilgili bir fotoğraf ortaya çıkar. Böyle bir kazanın olmaması için ne tür tedbirler alınması gerektiğiyle ilgili adımlar atılır. Ben ona vakıf bir insan olarak Madencilik Bakanlığı veya Tabi Kaynaklar Bakanlığı kurulmasını istiyorum. Bizim raporumuz tek, CHP’nin ve diğer muhalefet partilerinin şerhi ve ilaveler var. Benim istediğim üniversite camiasından birilerinin bunu çok iyi okuması. Bizim üniversite camiasındaki hocalarımızın çoğunun yer altı kömür madenciliği tecrübesi yok. Birkaç tanesinin var. Hocalarımızın çoğu yer altına girmemiş, bilmiyorlar. Bu raporları o yüzden okuyup içselleştiremediler” şeklinde konuştu.

Soma davasında yargılanan iki görevlinin terfisinin gündeme gelmesine ilişkin soruya cevap veren Alaboyun, “Bu arkadaşlarımız Soma davasında tutuklu değiller. Haklarında bir takım isnatlar var, kamu görevlerine devam ediyorlar. Onların her ikisinin de amiri emekli olması nedeniyle vekaleten bakıyorlar. Onlarda görevde yüksel ve taltif yok. Savcılık onlarla ilgili suç isnat eder bir karar verirse gereği yapılır” ifadelerini kullandı.

“CİZRE’YE GİDEN ENERJİ HATLARINDA BİR KESİNTİ YOK”

Cizre’ye elektrik verilmediği konusundaki iddialara da cevap veren Bakan Alaboyun, Cizre’ye giden enerji hatlarında bir kesinti olmadığını ifade ederek, “Cizre konusunda bakanlığımıza iletim hatları ve trafolar bağlamında herhangi bir arıza intikali yok. Cizre’nin içinde küçük çaplı trafolar var, onlar tahrip edilmiş olabilir. Oraya giden enerji hatlarında bir kesinti yok” açıklamasında bulundu.

“SEÇİME 1 HAFTA KALA BÜTÜN İZİNLERİ KALDIRIYORUZ”


Seçim güvenliği konusunda gereken tüm önlemleri aldıklarını ve seçim öncesi ve sonrası geçerli olmak üzere personelin izinlerini kaldırdıklarını kaydeden Alaboyun, “Belli spekülasyonlara neden vermemek için erkenden arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik. Bu konuda Başbakanlığımızın bir genelgesini çıkartacağız. 4 helikopterim acil durumlar için hazır. Seçime 1 hafta kala bütün izinleri kaldırıyoruz. Ekiplerimiz hazır halde bekleyecekler” dedi.

“BENİM BULUNDUĞUM SÜREÇTE ZAM OLMAYACAK”

Bakan Alaboyun, kurdaki yükselişin doğalgaza yansıyıp yansımayacağının sorulması üzerine, “Doğalgaz, elektrik fiyatları her zaman insanların merak konusu olmuştur. Benim bulunduğum süreçte zam olmayacak. Bence piyasa buna karar vermeli, piyasaya göre yükselmeli ya da düşmeli. Ama şuan için bir zam yok” diye konuştu.