İran akaryakıt farkından vazgeçti
İran'a giriş yapmak isteyen Türk plakalı kamyon ve tırlardan artık akaryakıt farkı tahsil edilmeyeceği, buna karşılık araçların yakıt depolarının sınırda mühürleneceğini bildirildi.
İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, bugün itibariyle İran'a giriş yapmak isteyen Türk plakalı kamyon ve tırlardan artık akaryakıt farkı tahsil edilmeyeceği, buna karşılık araçların yakıt depolarının sınırda mühürleneceği belirtildi. Bu uygulamadan sadece Türk tırlarının yararlanabileceği ifade edilen açıklamada, diğer yabancı ülke tırlarının ise eskiden olduğu gibi İran'a girişlerde akaryakıt farkı ödemek suretiyle ucuz yakıt alabilecekleri kaydedildi.
Türkiye ile İran'ın yol ve ulaştırma bakanlığı yetkililerinin söz konusu uygulamayı görüşmek üzere bu hafta bir araya geleceklerine yer verilen açıklamada, sağlanacak karşılıklı mutabakat ve İran-Türkiye Karayolu Taşımacılığı Anlaşması hükümleri çerçevesinde tarafların her türlü vergi ve harç tahsilinden kaçınmasının beklendiği belirtildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bunun aslında Türk tarafının yıllardır istediği bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi:
171 milyon lira İran'a verilmemiş olacak
"İyi bir haber. Türkmenistan'dan dönüşte İran'dan transit geçişlerde yakıt farkı adıyla 487 Euro para alınıyordu. Ayrıca Türkiye'ye girişte de tırların depolarındaki yakıta da litre başına ilave vergi alıyorlardı. Türkmenistan'dan alınan yakıt mühürlenmiş depoda olacağı için Türkiye'ye girişte deposunda bulunan yakıttan da ayrıca 550 dolar vergi alamayacak olması çok iyi bir haber.
Aynı şekilde Türkiye'den gidecek araçlar da Türkiye'de gümrükten aldıkları yaklaşık 700 litre yakıtla Türkmenistan'a ulaşabilecekler. Yıllık 43 bin 500 sefer gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda şu anki kurlarla 170.5 milyon lira demek.
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri İran'a gidecek
Ancak ikili taşımalarda bizim İran'a yaptığımız taşımalarda mühür uygulamasının yapılacak olması büyük kaosa sebep olacak. Uluslararası anlaşmalarda da yer almayan bir konu. Mühür uygulamasıyla İran geçmişte yapılan anlaşmalara sadık kalarak 2'li taşımalarda mühür uygulamasında fiyat farkı almaksızın İran yakıtının kullanımına izin vermelidir.
Bu konu detaylı olarak konuşulması gereken bir konudur. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin cumartesi günü İran'a 1 günlük ziyarette bulunacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Detayların o toplantıda kesinleşmesini ve 1 tanesi mühür olan 13 İran transit probleminin tümüyle çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."