Kartlı Ödemelerde Şubat Ayında Büyük Artış: 1 Trilyon Lira Aşıldı

Kartlı Ödemelerde Şubat Ayında Büyük Artış: 1 Trilyon Lira Aşıldı
Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre kartlı ödemeler şubat ayında büyük bir yükselişle 1 trilyon lirayı aştı. Bu durumun artan ekonomik sorunlardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de kartlı ödemelerde şubat ayında rekor bir artış yaşandı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %152'lik bir artışla 1,01 trilyon liraya yükseldi.

Geçen yılın şubat ayı ile kıyaslandığında, kredi kartı sayısında %18, banka kartı sayısında %11 ve ön ödemeli kart sayısında %23'lük bir artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise %15 artarak 403,4 milyona ulaştı.

Ödemelerde Büyük Pay Kredi Kartlarının

Şubat ayında gerçekleşen ödemelerin 843,1 milyar lirası kredi kartlarıyla yapıldı. Banka kartlarından 150,3 milyar lira, ön ödemeli kartlardan ise 19 milyar lira harcandı. Büyüme oranlarına bakıldığında, kredi kartlarında %166, banka kartlarında %94 ve ön ödemeli kartlarda %184 artış kaydedildi.

kartli-odemeler-artti2.jpg

Kartlı ödemelerde temassız kullanımın da önemi giderek artıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre temassız ödeme sayısı %62 artarak 856,9 milyona yükseldi. Temassız ödeme tutarı ise %188 artarak 290,6 milyar liraya ulaştı. Şubat ayında mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3'ü temassız gerçekleşti.

İnternet Alışverişlerinde Büyük Artış: Kartlı Ödemelerde Yüzde 177'lik Büyüme

İnternet üzerinden yapılan kartlı ödemelerde de dikkat çekici bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre %177 artarak 294 milyar liraya yaklaşan internet alışverişleri, toplam kartlı ödemelerin %26'sını oluşturdu. İnternetten yapılan kartlı ödeme sayısı %39 artarak 203 milyona yükseldi ve toplam içindeki payı %15'e çıktı.