Kasiyer olabilmenin standardı yükseliyor!
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği ve Ankara Ticaret Odasınca kasiyerlik mesleği için yeni standartlar getirildi.
Standartta, kasiyer, birim yöneticisinin nezaretinde, iş sağlığı, güvenliği ve çevre ile ilgili önlemleri alarak kalite sistemleri çerçevesinde; işi ile ilgili organizasyonu yapan, kasasını satışa/tahsilata hazır hale getiren, satış/tahsilat ve kapanış/gün sonu işlemlerini gerçekleştiren, müşteri ilişkilerini destekleyen ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi olarak tanımladı.
Sağlık ve güvenlik riskleriyle karşı karşıya
Kasiyer Ulusal Meslek Standardı'nda, kasiyerlerin, yaptığı işten dolayı boyun fıtığı sorunlarıyla karşılaşma, çalışma ortamlarında fiziksel ve kimyasal risk unsurlarından etkilenme olasılığı bulunduğu belirtiliyor. Kasiyerler ayrıca insanlara fiziki yakınlık ve para ile temasa dayalı olarak sağlık, çalışma ortamında kasasında sürekli para bulundurduğu için de hırsızlık, gasp gibi risklerle karşı karşıya olarak görev yapıyor.
Standarda göre, kasiyerlerin gün/vardiya içindeki kullanıma göre oluşan çeşitli kirlenme, bulaşma ve benzeri durumlarda kasayı, kasanın tartısını, bandını, havuzunu işletmenin temizlik talimatlarına uygun olarak temizlemesi, kasa cihazının (klavye, ekran, yazıcı, ve benzeri) ve POS cihazlarının periyodik olarak temizlenip dezenfekte edilmesini sağlaması gerekiyor.
Müşteriyi dinle, problemini çöz
Müşterinin öneri, istek ve şikayetlerini dinleyecek kasiyerler, işletmenin hizmet politikasına uygun olarak müşterinin problemini çözecek veya çözümü için ilgili kişiye yönlendirecek.
Kasiyerler, etiketi değişecek ürün hakkında ilgili birimden bilgi alacak, kullanılan sistem üzerinden etiket/afiş basımı gerçekleştirecek, basılan etiketleri ilgili reyona eski etiketi kaldırarak yerleştirecek.
Müşteriye satış sırasında indirim ve kampanya kataloğu dağıtacak kasiyerler, ürünün bozuk ambalaj, ayıplı mal, gıda güvenliği ve benzeri yönlerden satış özelliği taşıyıp taşımadığını kontrol edecek.
Kasiyerlerin, ayrıca ürünü, özelliğine uygun ve zarar görmeyecek şekilde barkod okuyucudan ekran takibi yaparak geçirecek.
Ulusal meslek standardına göre, kasiyerlerin, dikkat ve konsantrasyon, problem çözme, sayısal/sayılarla düşünme, tüketici hakları, zamanı iyi kullanma, satış süreçlerinin yürütülmesinde uyarı ve eleştirilere açık olma, satışlarda süreçlerinin hızlı ve pratik davranma gibi bilgi ve becerilere sahip olması, kişisel bakımına özel göstermesi gerekiyor.