Kayıp kaçak bedelini almak için uzun kuyruklar oluştu
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu kararını vermesi üzerine Kayseri'de vatandaşlar dağıtım şirketinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Abonenin parasını geri alıp alamayacağına ise tüketici hakem heyeti karar veriyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun tüketicilerden elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedellerinin hukuksuz olduğu kararı enerji piyasasına damga vurdu. Bir yandan vatandaşlar yüzlerce lirayı bulan alacaklarını hesaplamaya başladı. Diğer yandan kayıp kaçak bedellerini geri alabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusu ortaya çıktı. Kayseri’de ise bugün vatandaşlar, şimdiye kadar aylık faturalarından kesilen 'kayıp-kaçak’ bedellerini geri alabilmek için elektrik dağıtım şirketine akın etti. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi’nin önünde uzun kuyruklar oluşturdular.
İSYAN ETTİLER
Elektrik aboneleri uzun kuyruğa isyan ederek şöyle dedi: "Elektrik dağıtım şirketlerinin bizden kestikleri kayıp- kaçak bedelleri belli. Oturdukları yerden, uydu aracılığıyla bile fatura kesip gönderiyorlar. Ancak konu bize geri ödenecek kayıp- kaçak bedeli olunca, işi yokuşa sürüyorlar. Burada pekçok yaşlı insan var, kadınlar var, çocuklar var." Dağıtım şirketi vatandaşlar için abonelik süreleri boyunca kayıp kaçak bedellerini hesaplayan bir kağıdı vatandaşlara verdi. Vatandaşlar kendilerine verilen bu kağıtla ikamet ettikleri kaymakamlığa bağlı olan tüketici hakem heyetine başvuracak. Eğer tüketici hakem heyeti Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararını baz alırsa tüketicilerin kayıp kaçak bedellerinin vatandaşlara ödenmesine karar verebilir. Fakat sistem her zaman böyle işlemiyor. Türkiye’de kayıp-kaçak bedelli tahsil edilmesini haklı bulan pek çok mahkeme kararı da var.
KAYIP KAÇAK BEDELİ NEDİR?
Kayıp kaçak bedeli ülke genelinde kaçak elektrik kullanımı sonucu ortaya çıkan maddi zararın elektrik abonesi olan vatandaşlardan tahsil edilmesini sağlayan ödeme sistemi. Türkiye’nin hangi bölgesinde oturduğuna bakılmadan elektrik abonelerinden aylık faturalarının yüzde 8’i civarında kayıp kaçak bedeli alınıyor. Kayıp kaçak bedelinin tahsili konusunda açıklamalar yapan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dağıtım şirketlerinin haklı olduğuna yönelik de Yargıtay kararları var. İsteyen tüketici heyeti bu kararı emsal olarak alır istemeyen almaz” ifadesini kullandı. Vatandaşların hakkını aramak için Meclis yolunu da kullanabileceğini ifade eden Ağaoğlu, “Vatandaşlar alın teriyle kazandıkları paraları hukuka aykırı şekilde ellerinden alınmasını önlemesi için TBMM dilekçe komisyonuna ve EPDK’ya başvurabilirler" dedi.