Küresel Piyasalar Haftanın İlk Gününe Negatif Başladı

Küresel Piyasalar Haftanın İlk Gününe Negatif Başladı
Küresel piyasalar yeni haftaya ABD'de açıklanacak kritik enflasyon verileri öncesinde tedirgin bir başlangıç yaptı. Yurt içi piyasalarda ise gözler bugün duyurulacak işsizlik oranlarına çevrildi. Geçtiğimiz hafta ABD'den gelen karışık işgücü piyasası verileri, yatırımcıları tedirgin ederken, yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri Federal Rezerv'in gelecek politikalarına dair önemli ipuçları taşıyor. İşgücü piyasasının soğuma belirtileri göstermesi, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" senaryolarını güçlendiriyor. Analistler, ABD'de istihdamın beklentilerin üzerinde artmasına rağmen, işsizlik oranının yükselmesi ve ücret artışlarının yavaşlaması gibi faktörlerin, Fed'in yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği olasılığını gündemde tuttuğunu belirtiyor. Para piyasaları, Fed'in faiz indirimine Mayıs'ta %25, Haziran'da ise %75 ihtimal veriyor.

Piyasalarda Son Durum

  • Altın Fiyatları: Altın fiyatları, yükseliş eğilimini 9. işlem gününe taşıyarak ons başına 2,181 dolar seviyesinden işlem görüyor.
  • Dolar Endeksi: Dolar, 7 günlük düşüş serisini sürdürerek 102,7 seviyesinde dengelendi.
  • Petrol Fiyatları: Brent petrolün varil fiyatı, %0,4 düşüşle 81,3 dolar seviyesinden alıcı buluyor.
  • ABD Tahvil Faizleri: ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, son bir ayın en düşük seviyesi olan %4,04'e geriledikten sonra %4,09'da dengelendi.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Son Gelişmeler

Avrupa borsaları, Fransa hariç, genel olarak satıcılı bir seyir izlerken, Almanya'nın enflasyon verileri yakından takip ediliyor. Asya'da ise Japon ekonomisinin güçlü büyümesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) politikalarında değişiklik yapabileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Yurt İçi Piyasalar ve Türkiye'nin Kredi Notu

Yurt içi piyasalar, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmesi ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmesiyle moral buldu. BIST 100 endeksi, pozitif bir seyirle yeni haftaya başlarken, dolar/TL kuru 32,0020 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, yurt içinde bugün açıklanacak iş gücü istatistikleri ve ticaret satış hacmi verilerine dikkat çekiyor ve BIST 100 endeksi için 9.200 ve 9.300 seviyelerini direnç, 9.100 ve 9.000 seviyelerini ise destek olarak öngörüyorlar.