Merkez Bankası 2024 Sonu Enflasyon Tahminini Yükseltti

Merkez Bankası 2024 Sonu Enflasyon Tahminini Yükseltti
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu. İşte Karahan'ın değerlendirmeleri...

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyon tahminlerinde önemli bir revizyona gidildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre 2024 sonu enflasyon tahmini önceki değerlendirmelere kıyasla iki puan artışla yüzde 38'e yükseltildi.

Karahan tarafından yapılan açıklamanın satır başları şöyle:

Karahan, Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu vurguladı. Enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşlarını koruyacaklarını belirtti. Ayrıca enflasyon beklentilerinde kalıcı bir bozulmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

Karahan, küresel büyüme ve emtia fiyatlarındaki artışın yanı sıra jeopolitik gelişmelerin ve sıkı politikaların küresel risk faktörleri olduğunu dile getirdi. Ayrıca yurt içinde talep koşullarının direnç gösterdiğini ancak bazı normalleşme işaretlerinin olduğunu ifade etti.

Toplantıda enflasyon tahminlerine de değinen Karahan, gıda enflasyonu ve yıl sonu manşet enflasyonu tahminlerini revize ettiklerini açıkladı. Buna göre gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5'e, yıl sonu manşet enflasyonu tahmini ise yüzde 38'e yükseltildi. Ancak 2025 ve 2026 sonu enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapılmadı.

Karahan, enflasyonu belirlenen ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca dezenflasyon sürecinde tasarruf tedbirleri alınacağını ve bu süreçte desteklenileceğini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı, parasal sıkılaştırmanın etkilerini yakından izleyeceklerini ve likidite yönetiminin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca kredi kartı faizlerinde ek önlemlerin gerekli olmadığını belirtti ve döviz rezerv pozisyonunu düzeltme çabalarının devam edeceğini ifade etti.