Merkez Bankası Finansal Düzenlemelerde Değişiklik Yaptı

Merkez Bankası Finansal Düzenlemelerde Değişiklik Yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finans piyasalarındaki düzenlemelerde önemli değişikliklere giderek, menkul kıymet tesisi uygulamasını kaldırdığını ve kredi büyümesini dengeleyici zorunlu karşılık politikasında ayarlamalar yaptığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finans piyasalarının daha etkin çalışmasını sağlamak amacıyla bazı düzenlemelerde değişiklik yaptığını duyurdu. Bu kapsamda, menkul kıymet tesisine ilişkin mevcut düzenlemenin kaldırıldığı bildirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, 6 Nisan 2024 tarihinde yapılan duyuruda önceden sinyali verilen değişiklik hayata geçirildi.

Daha önce menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklerde uygulanan oran %4’ten %1’e düşürülmüş ve kredi büyümesine bağlı uygulamaların sona ereceği belirtilmişti.

TCMB kredi büyümesini dengelemek amacıyla zorunlu karşılık politikasında da düzenlemelere gitti.

Yapılan açıklamaya göre belirlenen bilanço oranlarının altında kredi veren bankalar bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

Merkez Bankası, makro finansal istikrarı güçlendirme ve piyasa mekanizmasını iyileştirme hedefi doğrultusunda, makroihtiyati politikaları sadeleştirme çabalarını sürdürdüğünü belirtti.