Piyasalar Enflasyon Açıklamalarını Bekliyor: Zirve Beklentisi Yüzde 75,8

Piyasalar Enflasyon Açıklamalarını Bekliyor: Zirve Beklentisi Yüzde 75,8
Son dönemlerde TL mevduat faizlerinin düşmeye devam ettiğini belirten Stratejist Tuğba Özay, son iki hafta içerisinde 6,4 puanlık bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Stratejist Tuğba Özay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı kararların piyasalarda etkisini gösterdiğini ve yaklaşık 550 milyar TL'lik likiditenin çekildiğini söyledi. Bu durumun önümüzdeki dönemde mevduat faizlerine de yansıyabileceğini dile getirdi.

Özay, Mayıs ayında enflasyonun tepe noktasına ulaşmasının ardından Temmuz ve Ağustos aylarında baz etkisi ile yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 40-45 bandında olduğunu belirtti. “Beklenti yüzde 75,8 ile enflasyonun zirve yapması yönünde. 3 Haziran Pazartesi günü enflasyon açıklanacak. Ancak, sonraki aylarda enflasyonda baz etkisini göreceğiz. Önümüzdeki dönemde TL'nin daha fazla değer kazanmaya başladığını ve pozitif bir getiri sunduğunu görebiliriz. Bu beklenti enflasyondaki düşüşle paralel ilerliyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye Ekonomisi Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Geçen haftanın en önemli verilerinden biri büyüme rakamlarıydı. Türkiye ekonomisi yüzde 5,2'lik bir büyüme beklenirken, yüzde 5,7 oranında büyüdü. Hane halkının tüketimi büyüme oranına 5,5 puanlık katkı sağlarken, kamu tüketimi 0,5 puanlık etki yaptı. Yatırımlar beklentilerin altında kalarak yüzde 2,6 puanlık etki yaratırken, net ihracat 1,6 puanlık etki sağladı. Stoklar ise 4,4 puanlık negatif etki gösterdi.

Stratejist Özay, tüketimle büyümenin sağlıklı bir ekonomi için ideal olmadığını, yatırım ve ihracatla büyümenin daha tercih edilir olduğunu belirtti. Ancak Avrupa’da talep daralması gibi nedenlerle ihracatın düşük kaldığını ifade etti.

Dış Ticaret Açığı ve Ekonomik Güven Endeksi

Nisan ayında dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 9 milyar 863 milyon dolara yükseldiğini belirten Özay, ekonomik güven endeksinin de gerilediğini söyledi. Mayıs ayında 0,8 oranında azalarak 98,2 değerini aldı. Özay, TL mevduat faizlerinin düşüşünün nedenlerinden birinin Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri ve piyasalardaki likidite artışı olduğunu vurguladı. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarda yaptığı artışlarla piyasadan likidite çekildiğini ve bunun TL mevduat faizlerine yansıdığını belirtti.

Yabancı Yatırımlar ve CDS Rakamları

Özay, yabancıların tahvil alımlarının devam ettiğini, son 4 haftada toplam 6,5 milyar dolarlık tahvil alımı yapıldığını, ancak hisse senedi tarafında satışların sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkamayacağı konusunun 28 Haziran’da netleşeceğini belirten Özay, CDS tarafında gerileme devam etmesine rağmen temkinli bir bakışın ön planda olduğunu söyledi.

Piyasalar, 3 Haziran Pazartesi günü açıklanacak enflasyon verilerini beklerken, enflasyonun zirve yapacağı beklentisi yüzde 75,8 olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile enflasyonun düşmesi ve TL’nin değer kazanması öngörülüyor.