TBMM'de Kripto Varlık Düzenlemeleri Kabul Edildi

TBMM'de Kripto Varlık Düzenlemeleri Kabul Edildi
Yeni yasal düzenlemelerle kripto varlıkların faaliyetleri ve vergilendirme koşulları belirlendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler, Sermaye Piyasası Kanunu'na eklenecek yeni tanımlarla oluşturulacak. Teklif, TBMM Genel Kurulu'nda onaylanması halinde kanunlaşarak Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulması ve faaliyete geçmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alması gerekecek. Ayrıca bu hizmet sağlayıcıların bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konusunda TÜBİTAK'ın belirlediği kriterlere uygunluk aranacak. Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği esasları SPK tarafından belirlenecek.

Kripto varlık platformlarındaki fiyatlar serbest piyasa koşullarına göre belirlenecek. İşlemler güvenilir, şeffaf, etkin ve adil bir şekilde gerçekleştirilirken, piyasa bozucu faaliyetlerin tespit ve önlenmesi amacıyla gerekli gözetim sistemleri kurulacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, müşterilere ait cüzdan ve fon transferleri kayıtlarını güvenli ve erişilebilir bir şekilde tutacak. Tüm işlem kayıtlarının bütünlüğü ve gizliliği sağlanacak. SPK ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun düzenlemelerine uyulması zorunlu olacak.

Müşterilere ait kripto varlıkların, müşterilerin kendi cüzdanlarında tutulması esas olacak. Kendi cüzdanında tutmak istemeyen müşteriler için saklama hizmeti, BDDK tarafından onaylanmış bankalar veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından sağlanacak. Müşterilere ait nakitler ise bankalarda tutulacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, hukuka aykırı faaliyetler nedeniyle doğacak zararlardan sorumlu olacak. Bilişim sistemlerinin işletilmesi, siber saldırılar veya bilgi güvenliği ihlalleri gibi durumlardan kaynaklanan kayıplar da Türk Borçlar Kanunu kapsamında değerlendirilecek.

Müşterilere ait kripto varlıklar ve nakitler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek veya iflas masasına dahil edilemeyecek. Müşterilere ait varlıklara ilişkin idari ve adli talepler kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.

İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yapan kişiler, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak. Görevini kötüye kullanan hizmet sağlayıcı yöneticileri ise 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılacak. Suçun hileli davranışlarla işlenmesi durumunda cezalar daha da ağır olacak.

Düzenlemeyle vergilendirme getirilmiyor. Ancak her yıl, platformların tüm gelirlerinin yüzde biri SPK ve TÜBİTAK bütçelerine aktarılacak.

Yasaya göre faaliyette bulunan kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde SPK'ya başvurarak faaliyet izni almak zorunda olacak. Yurt dışında yerleşik hizmet sağlayıcılar ise Türkiye'deki faaliyetlerini üç ay içinde sonlandıracak. Türkiye'de yerleşik ATM ve benzeri cihazlar da üç ay içinde faaliyetlerini durduracak.