Türkiye Tarımda Dünya Lideri

Türkiye Tarımda Dünya Lideri
Fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, tarım ve gıda ürünleri ihracatında da 31 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşarak öne çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarım sektöründe önemli başarılara imza attığını açıkladı. Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünya lideri konumunu koruyor. Bu ürünlerin yanı sıra fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde de dünya ihracatında ilk sırada yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı son 3 yılda; şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, kuru soğan, kuru fasulye, yulaf, zeytin, elma, kiraz, armut, incir, Antep fıstığı, mandarin, limon, şeftali, muz, çilek, nar, erik, ceviz, ayva, badem, kivi, Trabzon hurması, domates, biber ve lahana üretimlerinde tüm zamanların üretim rekorlarının kırıldığını da açıkladı.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimi artırmak ve çiftçileri desteklemek için bitkisel üretim desteklemelerinin de artırılacağını açıkladı.

tarim.jpg

2024 yılında tarımsal desteklerin 91,55 milyar liraya ulaşacağını belirten Yumaklı, bu sayede çiftçilerin üretim kapasitelerinin ve gelirlerinin artacağını ifade etti.

Hedef Sürdürülebilir Tarım

Türkiye'nin tarım sektöründe hedefinin sürdürülebilir tarımı geliştirmek olduğunu vurgulayan Yumaklı, bu kapsamda bitkisel üretimin geliştirilmesi, mera alanlarının ıslah edilmesi, kayıtlı tarımın yaygınlaştırılması ve çevreye duyarlı tarım tekniklerinin geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bakan Yumaklı, son yıllardaki tarımsal başarıların uygulanan tarım politikalarının sonucu olduğunu belirterek "Ülkemizde uygulanan politikaların sonucunda, birim alandan elde edilen verimlilikte önemli artışlar sağlanmış ve toplam bitkisel üretim miktarımız artmıştır. 2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarı, 2023 yılında yüzde 39,5 artarak 136,9 milyon tona yükselmiştir." dedi.