Türkiye'nin Özelleştirme Üzerinden Sağladığı Gelir 71,5 Milyar Doları Aştı

Türkiye'nin Özelleştirme Üzerinden Sağladığı Gelir 71,5 Milyar Doları Aştı

ÖİB'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre Türkiye, çağdaş özelleştirme uygulamalarına 1986'da adım attı. Bu süre zarfında yarım kalmış tesisler, küçük ölçekli işletmeler ve büyük fabrikaların özelleştirilmesi, çeşitli halka arz uygulamalarıyla desteklendi. Geçen yıllarda hız kazanan özelleştirme uygulamaları; petrol rafinerisi, tekstil, petrokimya, çimento, yem sanayisi, demir çelik, tütün ve alkol, elektrik dağıtımı gibi birçok sektörde gerçekleştirildi. Devlet, bu sektörlerdeki işletmelerden çekilerek özel sektöre alan açtı.

Toplamda 71,5 Milyar Dolarlık Özelleştirme Geliri

1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam geliri 71,5 milyar dolara ulaştı. ÖİB, geçen yıl 51 özelleştirmenin ihalesini gerçekleştirerek, bu uygulamalardan 181 milyon dolar gelir elde etti. Geçmiş yıl taksitleriyle birlikte, 2023'te özelleştirmeden sağlanan gelir 440 milyon dolara ulaştı. Hazineye yapılan transfer tutarı ise aynı dönemde 346 milyon dolar oldu.

Gelecek Dönemdeki Hedefler ve Planlar

ÖİB, 2023'te olduğu gibi gelecek dönemde de etkin bir piyasa mekanizması oluşturma hedefi doğrultusunda özelleştirme uygulamalarını sürdürecek. Bu çerçevede, TEİAŞ'ın halka arzına yönelik hazırlıklar devam ediyor. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için ikinci çeyrekte yeni bir ihale düzenlenmesi hedeflenirken, Tekirdağ Çeşmeli Limanı'nın özelleştirme işlemleri de bu yıl tamamlanması planlanıyor. Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı ve Çanakkale Kabatepe Limanı'nın özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları da devam ediyor.