Yabancılardan Sert Hisse Satışı: 528 Milyon Doları Geçti

Yabancılardan Sert Hisse Satışı: 528 Milyon Doları Geçti
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 31 Mayıs haftasında hisse senedi piyasasından 528,8 milyon dolar net satış gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 31 Mayıs haftasında piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak 528,8 milyon dolar net hisse satışı yaptı. Bu satışlar, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerine olan ilgisinin azaldığını gösteriyor.

Aynı hafta içinde, DİBS (Devlet İç Borçlanma Senetleri) kesin alım işlemlerinde yabancı yatırımcılar 94,1 milyon dolar net alım gerçekleştirdi. DİBS ters repo işlemlerinde ise 78,2 milyon dolar net satış yapıldı. Öte yandan teminat amaçlı DİBS alımları 296,7 milyon dolar olarak kaydedildi. Haftalık verilere göre şirket borçlanma senetlerinde de yabancı yatırımcılar 20,8 milyon dolar net alım yaptı.

Yabancı yatırımcıların hisse senedi stoklarının piyasa değeri 41 milyar 118,5 milyon dolar olarak hesaplanırken, DİBS kesin alım stokları 9 milyar 935,7 milyon dolar, DİBS ters repo stokları 2 milyar 16,1 milyon dolar ve DİBS teminat stokları 3 milyar 74,2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Şirket borçlanma senedi stokları ise 303,4 milyon dolar olarak açıklandı.

Bu veriler, yurt dışı yerleşiklerin Türkiye piyasalarındaki hareketlerini ve yatırım tercihlerini net bir şekilde ortaya koyuyor.