Yerli otomobilde adım atılıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Dizel Motor Üretimi Çalışma Grubu 2’nci toplantısına katıldı.
Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Işık, “Yerli ve yenilikçi üretim noktasında katma değeri yüksek Türkiye’nin refah devleti olma yoluna uygun şekilde teknolojilerin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu noktada dünyanın en iddialı otomobil test merkezlerinden birisini Bursa’da kuruyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde otomobil test merkezinin inşaatına başlamış olacağız. Otomotiv sektöründe bizim için çok önemli bir kararı da 1 Haziran 2015 tarihinde hayata geçiriyoruz. Oda eşdeğer parça uygulaması, uygulama ile tüketicimizin daha uygun fiyatlarla otomobil yedek parçasına ulaşmasını hedefliyoruz hem de yerli yan sanayimizi desteklemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Bakan Işık, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine değinerek, “Otomotiv sektöründe dünyada üretimde 17’nci sıradayız” dedi.
Toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Işık, yerli otomobil üretimi hakkında sorulan bir soru üzerine, “Bugün Türkiye gerek iç Pazar büyüklüğü gerek bölgesinde ki konumu bir yerli otomobil üretmek için son derece müsait. Bir yıldır çalışmalarımızı sürdürdük. Şuanda da belirli bir aşamaya geldik. Bu işin mimarisini belirlemiştik. AR-GE’ sinin TÜBİTAK tarafından yapılmasını, mühendislik ve dizaynın özel sektör ve TÜBİTAK’ın içersinde bulunduğu bir şirket tarafından yapılmasını ama üretimin tamamen özeli sektör tarafından yapılmasını paylaşmıştık. Bir aksilik olmazsa Mayıs ayı sonu itibari ile artık bu noktada kamuoyu ile paylaşma noktasına geldiğimiz bir pozisyonumuz var. Mayıs ayı sonu itibari ile hedefimiz özellikle üretime tabi olacak yerli babayiğitleri davet etmek, çağrıya çıkmak. Hükümet olarak yerli otomobilin çıkmasını her türlü kararlılığa ve desteğe sahibiz. Bunu vereceğiz ama üretimi devlet olarak biz yapmayacağız, özel sektör yapsın istiyoruz” cevabını verdi.
TÜBİTAK SORUŞTURMASI
TÜBİTAK’ta usulsüz işe alım gerçekleştirdikleri soruşturmada 16 kişi için çıkan gözaltı kararını değerlendiren Bakan Işık, şunları kaydetti:
“Bütün olaylar kamuoyunun gözü önünde cereyan ediyor. Özellikle bir yargı darbesi girişimini hep birlikte gördük. Yetkisi olmayan bir mahkemenin, iki hakiminin nasıl kendi yetkisi ve sorumluluğunu aşarak bu örgüt üyelerine yardım etmek için, önce onları salıvermek sonra da yurtdışına kaçışlarına imkan sağlamak için gayret ettiklerini gördük. TÜBİTAK’da bizim göreve geldiğimiz dönemde TÜBİTAK ile ilişiğini kestiğimiz isimlerle ilgili şuanda bir adli soruşturma yürütülüyor. İbretlik bir durum, eğer suçsuzsanız niye yurtdışına kaçıyorsunuz? Gelin, ifadenizi verin aslanlar gibi kendinizi savunun, aklanın ve bu noktada da toplumda da alnı açık başı dik gezin. Ama bunların bir örgüt yapısı içerisinde hareket ettiğine dair biz hiçbir şüphe taşımıyoruz. Zaten göreve gelir gelmez yaptığımız incelemede bir örgüt yapısı içerisinde maalesef TÜBİTAK’a araştırmacı alınırken yapılması gereken mülakat TÜBİTAK içinde olmalı. Ama bunlar mülakatı ağabeyleri vasıtasıyla yapıyorlar. TÜBİTAK’da amirler vasıtasıyla değil de ağabeyler vasıtasıyla mülakat yapılıyor. Bu soruşturmanın sonucunda herkesin suçsuz olanın aklanması, suçlu olanında hak ettiği cezayı alması bizim en önemli beklentimiz.”
Bakan Işık, öte yandan bakanlık olarak yerli bölgesel uçağın yapılması ile ilgili ellerinden gelen tüm katkıyı vereceklerini bildirdi.