Elazığ 2023 Hedeflerini Açıkladı
Elazığ’ın yöneticileri ve önde gelen isimleri, yeraltı kaynakları, su ürünleri ve turizm sektörlerine odaklanarak belirlenen 2023 yılı kalkınma hedeflerini açıkladı.
Elazığ ilinin sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Elazığ Kalkınma Kurultayı, yeraltı kaynakları, su ürünleri ve turizm sektörlerine odaklanarak belirlenen gelecek hedeflerinin tanıtım toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Fırat Kalkınma Ajansı ve Fırat Üniversitesi’nin ortak koordinasyonunda oluşturulan kurultayın tanıtım toplantısında Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, ETSO Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şekerci ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mesut Öztop’un yanı sıra çok sayıda davetli de hazır bulundu.
“MUTLU İNSANLARIN YAŞADIĞI BİR ŞEHİR”
Mutlu insanların yaşadığı bir şehir oluşturmanın mücadelesini verdiklerini belirten Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “4 bin yıllık tarihi ve kültürüyle bugüne gelmiş olan güzel Harput’un kadim kültürünün ekonomiye dönüşmesi için mücadele veriyoruz. Yerel yönetimler sadece yol ve kaldırım yapan bir anlayışla çalışmamalı, aynı zamanda şehirlerin kalkınmasını temin etmeli ve ekonomisini geliştirmeli. Bu açıdan şehrin bütün güçlerinin senkronize içinde çalışması, kalkınmanın olmazsa olmazıdır. Kalkınma şehirde yaşayan herkese hitap ediyorsa önemlidir. Mutlu insanların yaşadığı bir şehir oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
Amaçlarının ilin bütünsel olarak kalkınması olduğunu ifade eden Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, “Şehir kalkınırken tüm karar vericilerin bir arada olmasını istedik. Fırat Üniversitesi’nden Ahmet Şaşmaz yeraltı kaynakları, İsmail Aytaç turizm, Nail Sağlam ise su ürünleri komitelerinde yer alacak. Bilim dünyası ve profesyonel destekle metodolojiyi doğru koymak istedik. Yatırımcılar nezdinde, izlenebilir, takip edilebilir, belirsizliklerin az olduğu, uzun vadeli plan yapabilen bir şehir olarak görülmek istiyoruz” dedi.
“ELAZIĞ YATIRIM YAPILACAK BİR ŞEHİRDİR”
Elazığ’ın yatırım yapılacak bir şehir olduğunu vurgulayan Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Hep birlikte mücadele ettiğimiz için sonuca daha hızlı ulaşacağız. Her kurumdan ve alandan görüş alarak bugün çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Bu konuyu kendimize dert edindik. Elazığ yatırım yapılacak ve para kazanılabilecek bir kenttir. Bizim tüm yatırımlarımız Elazığ’da ve bundan sonra da böyle olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Elazığ’ın kalkınmasının lobi marifetiyle harekete geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, “Elazığ kalkınacaksa lobi marifetiyle bunu harekete geçirmek gerekiyor. Şehrin yöneticileri ve lobi çalıştayını harekete geçirebilirsek Elazığ’ın gelişmişliğini tamamlayıp muhatap şehirlerle aradaki makası kapatabiliriz. Çünkü dünya çok hızlı gelişiyor” dedi.
Elazığ’ın kültürel ve siyaset yönünden güçlü organizasyonlara sahip bir şehir olduğunu söyleyen Elazığ STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şekerci ise şehir olarak belli bir hedefe kilitlendiklerini belirtti.
“GENİŞ KATILIMLI BİR YÖNETİŞİM İZLENİYOR”
Çalışmalara yönelik bilgi sunumu gerçekleştiren ARGE Danışmanı Burak Erşahin, “İlin ekonomik ve sosyal gelişimini sağlamak, kamu-özel tüm kurumların birlikte ve aynı hedefe doğru çalışmalarını sağlayacak ortam oluşturmak, il içinde ortak iş yapabilme yetkinliğini güçlendirmek, yatırımcılara güven veren, öngörülebilir ve ulaşacağı nokta tanımlı, yatırımcı dostu il olmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Elazığ Kalkınma Kurultayı ile çok iyi bir yönetişim örneğinin oluşmaya başladığını söyleyen ARGE Danışmanı Dr. Yılmaz Argüden ise “Bu projede çalışmaktan keyif alıyoruz. Çok iyi bir yönetişim örneği oluşmaya başladı. Geniş katılımlı bir yönetişim ve herkesi işin içine katarak uygulama potansiyelini arttıran bir çalışma izleniyor. Halka da ciddi bir bilgilendirme yapmak lazım. Herkesi aynı noktaya getirecek çalışmalar yapıyoruz. Elazığ’ın daha hızlı kalkınabildiğini ve ortak çabanın sonuç getirdiğini görmek her şeyden daha önemli. Esas iş bundan sonra başlıyor” şeklinde konuştu.
ELAZIĞ KALKINMA KURULTAYI
Elazığ’ın sosyal ve ekonomik durumunu tespit ederken gelecek hedeflerini belirlemek amacıyla Şubat 2014 tarihinde Fırat Üniversitesi’nin hocalarının başlattığı çalışmayla 14 sektör hakkında araştırma yapıldı. 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen geniş katılımlı bir çalıştay sonucunda ise yeraltı kaynakları, su ürünleri ve turizm odak sektörler olarak belirlendi. Belirlenen hedeflerin takibi ve sistemin sürdürülebilirliği için her odak sektörde izleme komiteleri oluşturuldu. İzleme komiteleri ise 3 aylık dönemlerde sonuçları inceleyerek raporlayacak ve gerekli düzeltici önlemleri önerecek.