Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim Toplantısı ‘yeni Elazığ’ Sloganı İle Başladı

Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. Bileşim Toplantısı ‘yeni Elazığ’ Sloganı İle Başladı

Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. bileşim toplantısı ’Yeni Elazığ’ sloganıyla başladı. Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, yeni Elazığ’ın 3 sektörde yapılacaklar için 344 gösterge altında yüzlerce değişik faaliyetlerin yapılarak izleneceğini söyledi.
Elazığ Valiliği, Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Fırat Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen Elazığ Kalkınma Kurultayı 2. bileşim toplantısı ’Yeni Elazığ’ sloganıyla başladı. Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen kalkınma kurultayı 2. bileşim toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Vali Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ milletvekilleri Şuay Alyap, Zülfü Demirbağ, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, kaymakamlar, iş adamları, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ’ın kalkınması için her zaman öncelik vereceklerini söyledi. AK Parti Elazığ Milletvekilleri Şuay Alpay ile Zülfü Demirdağ da Elazığ’ın ilerleme kaydetmesi ve teşvik kapsamının gereken seviyeye getirilmesi için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiklerini ve bununla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını kaydetti.
Kalkınma Kurultayı’nın usulünün esası kadar önemli olduğunu değinen Vali Ömer Faruk Koçak ise, "Biz bu kurultayı kararlaştırırken de hazırlıklarını yaparken de birinci ve ikinci oturumunu gerçekleştirirken de bir usul belirledik. Bu usul şehrin bütün yerel dinamiklerinin ortak kararıyla bütün işlerin gerçekleşmesiydi. Hamd olsun bunu gerçekleştirdik. Bu katkıyı sağlayan herkese bütün paydaşlarımıza bütün arkadaşlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi.
"3 SEKTÖR İÇİN 344 TANE GÖSTERGE BELİRLENDİ"
Üniversitenin, sivil toplum kuruluşlarının önemli katkılarının olduğuna vurgu yapan Vali Koçak, "Bu çalışma şehrin geleceği için önemli bir çalışmaydı. Şehrin geleceğine, şehrin kendisi sahip çıkmış oldu. Bize düşen suyun yolunu bulması için gereken hazırlıkları yapmaktı. Bununda en etkin şekilde gerçekleştiğini görmek beni mutlu ediyor. Kalkınma kurultayı hazırlıklarına başlarken, teme hedefimizi şehrin gelişme yönünü, odağını belirlemekti. Biliyorsunuz gelişmiş bütün şehirler, belli özellikleriyle anılırlar. Bu şu anlama gelir. Bu şehirler enerjilerini tasarruflu kullanmışlar, iyi odaklanmışlar ve odaklandıkları sektör ile alanlar diğer sektörleri de sürükleyecek lokomotifler haline gelmiş. Birinci aşamada bu kararı hep beraber vermiş olduk. İkinci aşamada da bunların nasıl gerçekleştireceğimizi ortaya koydu. 3 odak sektör ortaya koyduk.Bu 3 odak sektörde 16 tane nihai hedef koyduk. 120 tane stratejik hedefi var. Bunların takip edilmesi için 344 tane gösterge belirlendi. Sadece bu 3 sektörde yapılacaklar için 344 gösterge altında yüzlerce değişik faaliyet, gerçekleştirilecek ve izlenecek" diye konuştu.
"ELAZIĞ’IN KALKINMASI İÇİN GÖVDEMİZİ KOYDUK"
Elazığ’ın 2023, 2050 ve 2071 planlarının yapıldığını belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, "Bütün arkadaşlarımızın sadece bir mekanik çalışma değil, bu çalışmanın içine kalbini, gönlünü, hevesini ve arzusunu koymuştur. Bize Elazığ’ın kalkınmasında taşın altına sadece elimizi, değil taşın altına gövdemizi koyduk. Gövdemizi koymaya da değer. Bu şehrin geleceği, gelişmesi için elbette bütün kurum ve kuruluşlar, bu şehirde yaşayan insanlar, bu şehrin dışında yaşamasına rağmen kalbi bu şehirde atanlar inanıyorum ki kalkınmanın altına bütün gövdelerini koyacaklardır. Bu şehrin potansiyeli var. İnsan Potansiyeli var. Türkiye’de şehirler arası bir anket yapılsa, insan potansiyeli en yüksek illerden biriyiz. Yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz var. Dünya’da hiç bir yerde bulunmayan nimetleri rabbim, bu şehre nasip etmiş. Geriye bir şey kalıyor. Bütün bu nimetleri iyi organize ederek güzel bir müzik haline dönüştürmek var. Elazığ’da bu imkan var. Bu imkan çerçevesinde inanıyorum ki Kalkınma Kurultayı’nın 2. bileşimi ile güzel bir orkestra oluşacak ve bu orkestranın yapmış olduğu her çalışma Elazığ’ın kalkınmasında bir değer ifade edecektir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcıları Kalkınma Kurultayı’nın hazırlık çalışmaları anlatıldı. Sektör değerlendirmelerinde yapıldığı kurultay öğleden sona Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla devam edecek.