Elazığ’da Sürdürülebilir Doğa Turizmi Master Planı Çaliştayi
Elazığ’da Sürdürülebilir Doğa Turizmi Master Planı Çalıştayı yapıldı. Çalıştayda Elazığ’ın doğa turizminin kalkınması ve gelişmesi için 2012 yılında başlayan çalışmalarla ilgili son bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Özgür, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Okan Bal, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, kaymakamlar, belediye başkanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Elazığ İl Müdürü Hüseyin Çelik, Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk ve daire amirleri katıldı.
Toplantıda konuşan Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ açısından son derece önemli bir konuyu konuşmak üzereye toplandıklarını söyledi. Vali Koçak, "Doğa turizminin master planıyla ilgili son değerlendirme toplantısını yapacağız. Sonra bu plan bakanlığını onayına sunularak yürürlüğe girecek. Hem ilimizde turizmin gelişmesi hem de ilimizin topyekün kalkınmasını amaçlayan bir toplantı. Bölge müdürümüzün ifade ettiği gibi bu çalışma uzun bir bilgi görüş derlemesinin sonuncunda belli bir olgunluğa ulaşmış bir çalışma. Ancak hiçbir çalışma nihai plan değildir. Ne kadar üzerinde çalışsak mükemmele ulaşamayız. Dahi iyisi her zaman vardır. Biz ilimizin verdiği kararlar çerçevesinde son değerlendirmeyi yaparak mükemmele ulaşmak için buradayız. Bu toplantının sonucunda ortaya çıkacak plan hem tabiatın hem de diğer değerlerimizin korunmaya çalışılması ve kalkınmayı sağlayacak bir plan haline dönüşmesi amaçlanıyor. Hem maddi hem maddi olamayan değerlerimizi korumaya yönelik bir çalışma. Bu çalışmada sadece il merkezini dikkate almayacağız. Diğer ilçelerimizdeki tarihi tabiatla birleşmiş maddi ve maddi olmayan tüm değerlerimiz bu planda yer almalı. Çalışmaları en mükemmel şekilde tamamlayarak bu değerlerimizi hem yatırımcılarımızın hem halkımızın hizmetine sunmalıyız. Bu çalışmanın bütün paydaşlara yol gösterici olması açısından etkisi daha yüksek. Hukuki metin olması dışında yol gösterici olması gerekir. Tüm yönetim kademesinde bulunan arkadaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri plana katkı vermeli. Bu plana herkes destek vermeli" dedi.
Daha sonra konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, çalışmanın amacının Elazığ’da doğa turizmi yönünden zengin olan bölgelerin kalkınması olduğunu ifade etti. Deligöz, "Tüm illerde doğa turizmi açısından potansiyeli olan bölgelerle ilgili master planı hazırlanıyor. Bu doğrultuda potansiyelin neler olduğu amacıyla master planı çalışmaları 2012 yılında başladı. Konu ile ilgili komisyon kuruldu ve paydaşlardan bilgi alındı. Çalışmalar sonucunda master planı hazırlandı. Hazırlanan taslak planla ilgili eleştirir de dikkate alındı. İnternet sitemizde bu çalışmalara görüşlere sunuldu. Plana bugün son şeklini vereceğiz. Ekoturizm doğal bölgelere yapılan, doğal ortamı ve kaynakları koruyan yöre insanının ekonomik refahını arttırıcı güvenilir bir turizm türü olarak tarif edilmektedir. Sürdürülebilir gelişme ve aynı zamanda çevreye uyumlu bir yaşam için ekolojik ve ekonomik kararların bir arada ele alınması doğal kaynakların ve kırsal kesimlerin geleceğin turizm alanları olarak turizmin olumsuz çevresel etkisinden korunması, günümüz turizmi içinde turistlerin çevresel sorunlar olmayan ortamlarda doğa için turistik etkinliklere katılması şeklinde gerçekleşebilir. Ekoturizm ilkelerinden birisi de yerel kültürlere saygı ve yerel halkların ekoturizmden fayda sağalamasıdır. Ekoturizm bölgelerinde yaşayan topluluklar genellikle otantik kültüre sahip oldukları için bölgeye turizm kanalıyla katkı sağlarken, ahlaki, dini ve ananevi değerlere saygı göstermek, yerel yeme içme eğlenme gibi geleneklere uyumlu davranarak manevi kültür unsurlarının bozulmamasına dikkat edilir. Bu çalışmanın amacı Elazığ’da bulunan Hazar Gölü, Harput, Golan Kaplıcaları, Keban Baraj Gölü, mağaralar gibi doğa turizm yönünden çok zengin olan bu kaynak değerlerinin envanter ve potansiyelinin tespiti ve gelecek 10 yıllık dönemde verimli olarak harekete geçirilmesi, geliştirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Bu çalışma doğa turizmi ile ilgili genel bilgileri, Elazığ ili düzeyinde yapılan veya yapılabilecek doğa turizmi faaliyetlerini, arz talep, aktüel ve potansiyel durumu varılacak hedeflerin seçilmesini ve hedeflere ulaşmak için strateji ve projelerini belirlenmesini kapsamaktadır. Elazığ düzeyinde doğa turizmi ile ilişkili olabilecek çok geniş bir materyal ve bilgiyi içeren bu çalışma doğa turizmi ile ilgili yapılacak yatırım ve planlama çalışmalarına temel verileri sağlayacak şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır" diye konuştu,
Toplantının son bölümünde Doğa Koruma ve Milli Parklar Elazığ Şube Müdürü Hüseyin Çelik, Master Planının Eylem Planları kararlarının sunumunu gerçekleştirdi.