Elbistan’da Hem Kursiyerlerine Verem Anlatıldı
Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi (TSM)’nin vereme karşı özellikle kadınlardaki bilinç düzeyini arttırmak için verdiği seminerlerin son adresi Halk Eğitim Merkezi oldu.
Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Vekili Dr. Hacı Osman Selvi, burada verdiği seminerde verem hastalığı hakkında ülke genelinde yoğun ve önemli çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Bölgede 13 aktif verem hastası bulunduğunu belirten Selvi, ayrıca 29 kişiye de koruma tedavisi uygulandığını hatırlattı. Selvi, Halk Eğitim Merkezi’nde kadın kursiyerlere yönelik olarak verdiği seminerde hastalık ve korunma yollarını anlattı. Selvi, şunları söyledi:
“Verem, soluduğumuz hava ile akciğerlere giren verem bakterisinin (mikrobunun) yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır Verem mikrobu, aktif verem hastalığı olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile havaya yayılır. Verem mikrobu soluduğumuz hava ile akciğerlerimize girerek orada çoğalmaya başlar. Bu mikroplardan bazıları böbrekler, kemikler ya da beyin gibi, vücudun diğer kısımlarına yayılır. Bu kişiye artık verem mikrobu bulaşmış demektir.
Vücut mikroplarla savaşırsa da genellikle hepsini yok edemez. Vücudun savunma mekanizmaları, etkisiz durumda olan mikropların çevresinde kapsül ya da duvarlar örer. Bu aşamada kişi kendisini iyi hisseder. Verem mikrobu bulaşmış olan bir kişinin vücudunda verem mikrobu bulunmaktadır. Ancak, hastalık belirtisi yoktur ve kişi bu aşamada mikrobu başkalarına bulaştıramaz. Bu aşamada yapılan tıbbi tedavi, verem mikrobunun verem hastalığına yol açmasına engel olabilir.
2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, iki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”
Selvi, veremden korunma yolları hakkında ise, “Veremden korunmak için artık günümüzde aşı kullanımı yaygındır. 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalı hatta hastalığın bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanabilirler. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri o da almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.