Enerji Bakanı Yıldız’ın Açıklamaları (1)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinde siyasi, ekonomik ve stratejik konuların değerlendirildiğini belirterek, “Biz Almanya’dan sonra Rusya’nın ihracat yaptığı ikinci büyük doğalgaz ülkeyiz. Bu tür talepleri ederken hakkımız olduğu kanaatindeyiz. O yüzden ben rakamdan bahsetmeyeyim ama yüksek miktarda bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ’Rusya ile yapılan anlaşmalara dair’ basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, dün yapılan toplantıların son derece başarılı geçtiğini belirterek, “Yürüttüğümüz müzakere tekniği gereği her hangi bir rakamdan bahsetmiyoruz. Ama istediğimiz rakam onların verdiğinin tabi ki üzerinde, biz Almanya’dan sonra Rusya’nın ihracat yaptığı ikinci büyük doğalgaz ülkeyiz. Bu tür talepleri ederken hakkımız olduğu kanaatindeyiz. O yüzden ben rakamdan bahsetmeyeyim ama yüksek miktarda bir indirim talebimiz olduğunu söylemem lazım. BOTAŞ olarak aldığımız fiyattan daha düşük fiyatta sanayicimize ve vatandaşımıza satıyoruz. 28 tane AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza satan ülkeyiz. Halbuki biz bir doğalgaz ülkesi değiliz. Şuanda biz zararı paylaşıyoruz. Vatandaşımıza yansıtmamak içinde BOTAŞ olarak gerek hazineye gerek gümrük vergilerine, maliyeye olan borçlarımızı bir müddetliğine askıya aldık. Bütün bu müzakereler sonuçlandıktan sonra bunları yapalım diye. Şuanda vatandaşımıza bunların yansıtılabileceği ile alakalı konu için erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ karı üzerinden değil, zararı üzerinden bunu tedavisine yönelik bu müzakereleri yürütmektedir. 2 milyar TL civarındaki bir zarardan bahsediyoruz bunun mutlaka telefi edilmesi lazım. Rusya’dan aldığımız fiyatın düşürülmesine dönük yaptığımız çalışmalar ve yoğun çabalar aynı zamanda İran ile alakalı tahkim süreci, Azerbaycan ile alakalı geldiğimiz son nokta ve ANAP projesinin geliştiriyor olmamız, bunlarla yetinmeyip Irak doğalgaz kaynakları ile alakalı arayışlara giriyor olmamız Doğu Akdeniz gazı ile alakalı kayıtsız kalmıyor olmamızın hepsi bir pakettir. Aynen dün Rusya Federasyonuyla alakalı görüşmelerin, tamamının bir paket olduğu gibi. Sayın Putin dün kamuoyu ile paylaştı. Bir değişimin, stratejik bir kararın deklarasyonunu kamuoyuyla paylaştı. Güney akım projesi birliği ile alakalı bundan sonra devam etmeyeceğini söyledi” diye konuştu.
“BİZLER ENERJİ PROJELERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ AMA ÇEVRE İLE BERABER”
Greenpeace’nin açıklamalarını değerlendiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
“Greenpeace nerede depolanmasını istiyor? Bizim Rusya ile yaptığımız anlaşma, özellikle nükleer atıkların Türkiye’den götürülmesiyle alakalı bir konudur. Bu kadar önemli konuları konuşmak için biraz bilmek lazım. bizim yaptığımız hükümetler arası anlaşmaları, ev sahipliği anlaşmalarını bunların detaylarını bilmek lazım. biz bunu istiyor olmaları halinde Greenpeace ile çok rahatlıkla paylaşabiliriz. İsmi ile daha ön plana çıkmaya çalışan çevre hassasiyet konusunda Greenpeace’nin, AK Parti hükümetlerimizle bunu manada hassasiyetlerinin olmadığı anlamına gelmez. Tam tersi biz işin kendisini yapıyoruz. Yeşili, ormanı ve çevreyi koruyan ve bununla alakalı başlı başına bir bakanlık bünyesinde yürüten AK Parti hükümetlerimiz. Biz bu konuda kendimizi yabancı gibi hissedemeyiz. Bizler enerji projelerini geliştireceğiz ama çevre ile beraber. Türkiye ne tabii kaynaklarından, ne kültürel varlıklarından ne turizm varlıklarından hiç birinden vazgeçmeyecek.”
“EĞER BİR MUTABAKAT SAĞLANIRSA, TÜRKİYE’NİN ELDE EDECEĞİ KAZANIMLAR 400 MİLYON EURO’LUK RAKAMIN ÇOK AMA ÇOK ÜZERİNDE OLACAKTIR”
Rusya ile yapılacak anlaşmalar sonucunda Bulgaristan’ın 400 milyon Euro’luk bir gelirden olması söz konusu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? soruna Yıldız, “Türkiye bir müzakere yürütecek. Bu müzakerelerin sonucunda eğer hukuki bağlayıcılığı olabilecek bir metne ulaşabilirse, enerji bakanlığına bağlı ilgili bütün kuruluşlar Sayın Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımız verdiği direktif doğrultusunda çalışacaklar. Eğer bir mutabakat sağlanırsa, Türkiye’nin elde edeceği kazanımlar 400 milyon Euro’luk rakamın çok ama çok üzerinde olacaktır. Çünkü bizim kurgumuz yalnız bir geçiş ülkesi olmak değil, aynı zamanda bir enerji habı, Trakya’da geliştirebilecek bir doğalgaz merkezi şeklinde olacaktır. Nihai cümleleri söylemek için bugün erkendir” cevabını verdi.