Engelli Sporcular 2014’e Damga Vurdu
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2014 yılında engellilere yönelik faaliyetleriyle desteğini her boyutuyla artırarak devam ettirdi.
Bakanlığın 2014 yılında engelliler spor federasyonları ile (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) koordineli olarak hayata geçirdiği projeler bir bir meyvelerini verdi.
Toplam bin 500 antrenörün engelli spor branşları üzerine açılan ‘Antrenörlerimiz Engelleri Aşıyor’ projesiyle eğitim kursları tamamlanırken, 81 ilde uygulamaya konulan ‘Engelliler İl Spor Merkezleri’ hayata geçirildi. Sadece sporcu boyutuyla değil, evlerine kapanmış, sosyal hayattan uzaklaşmış, aileleri ile sorun yaşayan veya tedaviye cevap vermekte direnen engelli bireyleri evlerinden çıkararak, spor tesisleriyle ve spor branşlarıyla tanıştırmayı amaçlayan il spor merkezleri yıl boyunca büyük ilgi gördü.
SPORDA ENGELLERİ KALKIYOR
"Sporda Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla yola çıkan araçlar, paralimpik sporcuların evlerinden alınıp, saha ve tesislere ulaşmasını sağlıyor. Özel olarak tasarlanan ve hizmete sunulan bu araçlar 20 ilimizde hizmet veriyor.
ENGELLİLER SPOR FEDERASYONLARININ BÜTÇELERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
Her alanda artarak verilen destek engelliler spor federasyonlarına da (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) yansıdı.
2010 yılında Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’ndan toplam 9 milyon 300 bin TL destek alan federasyonlara, 2014 yılında yaklaşık yüzde 60’lık artışla 15 milyon 703 bin 830 TL nakdi katkıda bulunuldu.
Lisanslı sporcu sayılarında ise önemli ölçüde artışın sağlanması dikkat çekti. 2013 yılında engelli lisanslı sporcu sayısı 31 bin 492 iken, 2014 yılında bu rakam 34 bin 181’ye çıktı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından engellilere yönelik faaliyet yapan yaklaşık 650 kulübe 3 milyon 800 bin TL’lik katkı yapıldı.
SPORCULAR BAŞARILARIYLA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
2014 yılı, engelli sporcular için başarılarla ve ilklerle hatırlanacak bir sene olarak da kayıtlara geçti.
4-11 Nisan 2014 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenen Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası’nda Nazmiye Muslu, kaldırdığı 103 kilo dünya rekoru kırarak altın madalyaya uzandı.
Finlandiya’da yapılan Dünya Golbol Şampiyonası’na tarihinde ilk kez katılan Kadın Milli Takımı hem dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı hem de 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na kota almayı başardı. İngiltere’deki IPC Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda ise görme engelli atlet Öznur Yılmazer, 3 altın madalya birden kazanarak, şampiyonaya damga vurdu.
Samsun’da yapılan U21 Dünya İşitme Engelliler Basketbol Şampiyonası’nda başarı performansları ile dikkat çeken erkek ve kadın milli takımlar turnuvayı ikincilikle tamamlayarak, gümüş madalyanın sahibi oldu.
Portekiz’de 21-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan Uluslararası Down Sendromlular Atletizm Şampiyonası’nda milli sporcular, toplam 10 madalya kazanırken, Münevver Yılmaz ve Dilara Çevik kazandıkları altın madalya ile büyük bir başarıya imza attı.
"ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN SIKINTILARINI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Engelli vatandaşların sıkıntılarını çözmek adına yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıların çözüme ulaştırılması için önemli çalışmalara imza attık. Bu konudaki kararlığımızı her zaman göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Engelli sporcuların 2014 yılında büyük başarılara imza attığını belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Uluslararası müsabakalarda engelleri bir bir aşan sporcularımızın başarıları bizlere onur veriyor. Çalışmalarındaki gayretleri ve kazanma arzuları başarının da en önemli anahtarı" diye konuştu.