Engellilere Mesleki Uygunluk Toplantısı Keçiören’de Yapıldı
Avrupa Birliği (AB) Leonardo Da Vinci programı kapsamında sürdürülen Keçiören Belediyesi’nin de ortağı olduğu “Engelli Yetişkinler için Mesleki Uygunluk Modeli Geliştirilmesi’ (DEVOMDA) isimli AB projesinin son toplantısı Keçiören’de yapıldı.
2012 yılında başlayan projenin Yonca Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen son toplantısında, engelli yetişkinlerin iş bulması için hangi mesleklerin uygun olduğu, bu mesleklerde çalışmak için nasıl bir eğitim alınması gerektiği ve yetişkin engellilere meslek edindirme konuları görüşüldü. Romanya’dan Daniel Filipos, AB’nin Türkiye kanalından finansman edilen projenin 144 bin Euro bütçeli olduğunu belirtirken, İtalyan ortağı Giorgio Rosso da D.A.E.L projesinden bu projeye destek verdiklerini hatırlatarak, referanslarının AB’ye katma değer sağlamak olduğunu söyledi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Yıkılmış ise, engelli bireylerin istihdamı konusunda yaşanan güçlüklere dikkat çekerek “İşverenlerle yapmış olduğumuz görüşmelerde engelli bireyler bizde çalışsınlar ama kalifiye olsun diyorlar. Bu yüzden çalışacak engelli bireylere iş becerisi kazandırmak önemlidir. Belirli bir mesleğe yönelik beceriler yeterlilikler önemlidir. Mesleki eğitimde uygun materyallerin kullanılması gerekiyor” dedi.
Keçiören Belediyesi’nden Hakan Karaca da yaygınlaştırma planı olmadan proje olmayacağını hatırlatarak, “Yaygınlaştırma planı hazırladık. Görsel ve yazılı basını da etkin olarak kullanarak projeyi geniş kitlelere tanıttık” diye konuştu.
Proje Keçiören Belediyesi, AİBÜ Özel Eğitim Bölümü, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Dost Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Lale Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Macaristan’dan Regional Social Resource Centre Nonprofit Ltd, Romanya’dan Esperando Association ve İtalya’dan Fondazione Casa di Carita Arti e Mestieri-onlus’un işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.