Erdemli Yüksekokulları’nda Kayıt Heyecanı
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Yüksekokulları’nda 5 Eylül’e kadar devam edecek öğrenci kayıtları başladı.
Kayıtlar ve okullarında verilen eğitimle ilgili bilgi veren Erdemli Meslek Yüksekokulu Müdürü Erdem Daşcı, “2014-2015 eğitim öğretim yılı için 430 kontenjan bildirmiştik. Tamamının geleceği konusunda kuşku duymuyoruz” dedi.
Tercih konusunda sorun yaşamayan bir okul olduklarını belirten Daşcı, “Erdemli Meslek Yüksekokulu ilgili sektörlere gönderdiği insan kaynağı ile iyi yerlere geldi. Eğitimini uygulamalı eğitim ve sertifikasyonla destekleyen bir kurum. Dolayısıyla tercih konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. 2014-2015 eğitim öğretim yılı için 430 kontenjan bildirmiştik. Tamamının geleceği konusunda kuşku duymuyoruz” diye konuştu.
Geçen yıl bin 580 öğrenciyle okullarının Mersin’in ilçelerindeki öğrenci sayısı ve program sayısı bakımından en büyük yüksekokul olma özelliklerini devam ettirdiklerini ifade eden Daşcı, “Yükseköğrenim açısından, yeni gelecek öğrencilerimizle birlikte bir ilçe için oldukça tatmin edici bir öğrenci sayısına ulaşıyoruz. Aynı zamanda dikey geçiş sınavlarında elde ettiğimiz başarılarla da tercih edilen bir okul konumundayız. Eğitimi uygulamalı eğitimle desteklediğimiz zaman zaten tercih konusunda bütün meslek yüksekokulları açısından sorun ortadan kalkıyor. Türkiye’de her ilimize bir üniversite ve her ilçeye bir meslek yüksekokulu açıldığı ortamda meslek yüksekokulları açısından en büyük sorun öğrenci kontenjanlarıdır. Ama biz bu açıdan oldukça mutlu ve müsterihiz. Bu kadar okul açılmış olmasına rağmen kontenjan sorunu yaşamadık. Yüzde 98.7 gibi bir doluluk oranını her yıl yakalayarak, Türkiye ortalamasının üstünde bir kontenjan doluluğunu sağlamaktayız. Bunda yörenin merkez kampüse yakınlığı, eğitimin farklı eğitim modülleriyle, sertifikasyonla desteklenmesi, uygulamalı eğitimin teşvik edilmesi önemli faktörler olarak ortaya çıkıyor” dedi.
“Bu kadar mezunun verildiği bir ortamda ara iş gücünü karşılayan meslek yüksekokullarımızda eğer siz öğrenciyi donanımlı yetiştirmezseniz istihdam edilmesi hayli zor gözüküyor “ diyen Daşcı, “Bütün meslek yüksekokulları için en önemli gösterge eğitimin uygulamayla desteklenip, sektörlere, sahaya öğrencinin donanımlı gönderilmesidir. Biz bu konuda belli bir noktaya geldiğimiz için büyük sıkıntılar yaşamıyoruz. Ama meslek eğitimin tümünü göz önünde bulunduracak olursak, Türkiye’de mesleki eğitimin kurtuluşu, uygulamalı eğitimden geçiyor” şeklinde konuştu.
Yaşanılan konaklama sorunlarına da değinen Daşcı, “Halihazırda Kredi ve Yurtlar Kurumu’muza bağlı bir kız öğrenci yurdumuz var. Ancak mevcut ihtiyacı karşılamıyor. Çünkü biz burada Erdemli’de hem lisans eğitimi veren Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu, hem de Erdemli Meslek Yüksekokulu olarak varız. Toplamda 2 bin civarına yaklaşın bir öğrenci potansiyelinden bahsediyoruz. 150-180 kapasiteli tek bir kız öğrenci yurdu, tek başına bu ihtiyacı karşılayamıyor. İki yıl önce ihale kararı verilen, yeri belirlenen ancak şuana kadar bir gelişme kaydedemediğimiz yeni kız ve erkek yurdumuz için gerek Kredi ve Yurtlar Kurumu Adana Bölge Müdürlüğü yetkililerine, gerekse burada arazi göstermede yetkili devletimizin ilgili birimlerine sorunu biran önce çözüp, buradaki yurt sorununu ortadan kaldırmalarını bekliyoruz. Yurt sorunu ortadan kalktığında buraya doluluk sorunu hiç yaşanmayacak şekilde öğrenci kontenjanları hep dolu gelecek, artı nitelikli öğrenci gelecek. Konaklama sorunu yok, başarılı bir eğitim uygulaması var ise Erdemli olarak biz, Mersin Üniversitesi’nin ilçe okulları içinde seçkin ve en iyi yerdeki konumumuzu koruyabileceğiz. Talebimiz kız ve erkek öğrenci yurtlarımızın ihalesinin bir an önce yapılarak sonuçlandırılmasıdır” dedi.
Erdemli kent yöneticileri ve halkından bir isteğinin olduğunu da dile getiren Daşcı, “Öğrencilerimizin konaklama sorununa lütfen yardımcı olalım. Ev kiraları ve kira bedelleri konusunda yardımcı olalım. Ülkemizin 7 coğrafyasından gelen bu çocuklar, bizim çocuklarımız. Dolayısıyla bu çocuklarımızın konaklama sorunlarının aşılmasında yurtlarımız yapılana kadar kira bedelleri, kiralanabilir ev ve meskenler açısından insanlarımızın yardımcı olmalarını da özellikle bekliyorum ” diye konuştu.
Öte yandan ilçedeki Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’nda da İşletme Bilgi Yönetimi Bölümüne 47, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sitemleri Bölümüne 41 olmak üzere toplam 88 öğrencinin kayıt işlemleri devam ediyor.