Erdemli’deki 13 Milyon Avroluk Çevre Yatırımının İkinci Ayağı Başlıyor

Erdemli’deki 13 Milyon Avroluk Çevre Yatırımının İkinci Ayağı Başlıyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde denizdeki kirliliği en aza indirecek AB destekli 13 milyon Euro’luk çevre yatırımının ikinci ayağı başlıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, projenin tamamlanmasıyla artık insanların Erdemli sahillerinden rahatça denize girebileceklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’de yürütülmekte olan Avrupa Birliği (AB) Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında ihalesi yapılan “Erdemli Su Temini Sistemi Rehabilitasyonu ve Derin Deniz Deşarjı Yapım İşi”nin başlangıç toplantısı, Macit Özcan Spor Kompleksi tesislerinde yapıldı. Sözleşmesi 30 Aralık 2014 tarihinde imzalanan 6 milyon 613 bin Euro bedelli projenin başlangıç toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Daire Başkanı Ferruh Parmaksız, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Ceyda Torcu, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak ile müşavir ve müteahhit şirketlerin temsilcileri katıldı. Proje kapsamında havza yönetimi planı oluşturularak şebekenin kurulması, sayılaştırılması, debi ölçümleri ve hidrolik modelleme ile Erdemli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suların deşarjı için derin deniz deşarjı yapım işleri bulunuyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Torcu, AB kapsamında çevre yatırımları için 2002 yılından bu yana mali yardım aracılığıyla Türkiye’ye hibe desteği verildiğini anımsattı. AB’nin şu ana kadar Türkiye’ye sağladığı katkının 6 milyar Euro’yu bulduğuna işaret eden Torcu, “Çevre bunun içinde yüzde 15’lik büyük bir dilimi kapsamaktadır. Bu kapsamda da operasyonel programda Erdemli bizim ilk kabul edilen projelerimizden biridir. Bugün burada onun ikinci ayağı olan yaklaşık 6,5 milyon Euro’luk büyük bir inşaat projesini başlatmaktan gurur duyuyorum. Tüm taraflara başarılar diliyorum” dedi.
PROJENİN TAMAMI YAKLAŞIK 13 MİLYON EURO
Şu ana kadar Erdemli su ve atıksu projesinde emeği geçen herkese teşekkür eden AB Yatırımları Daire Başkanı Parmaksız da söz konusu projenin yaklaşık 13 milyon Euro civarında olduğunu belirterek, “Bu projenin yüzde 82’si AB kaynaklarından, yüzde 18’i ise milli kaynaklarımızdan temin edilecek. Bu kapsamda bize verilen 4 kısımdan oluşan Erdemli işinin birinci kısmı olan Erdemli Atıksu Polotleri ve Yağmursuyu Drenajı inşaatını yaptık. Erdemli Atıksu Kolektörü ve Yağmursuyu Drenajı inşaatının bitmesiyle ki, bu yaklaşık 4 milyon Euro’luk bir projeydi, bugün Erdemli Su Temin Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Yapım işi için buradayız. Bu projeler sona erdiğinde bir tedarik sözleşmemiz var. Bu tedarik ihalesi kapsamında ise Erdemli projesinde kullanılmak üzere kanal temizleme aracı, boru izleme hattı sistemi, sızıntı izleme ekipmanı ve CBS yazılım sistemlerini satın alıp Mersin Büyükşehir Belediyemize teslim edeceğiz. Ayrıca belediye personelini de eğiteceğiz” diye konuştu.
Parmaksız, projenin hedeflerini de şöyle açıkladı: “Mersin’de Akdeniz’deki kirlilik yükünün düşürülmesi için Erdemli Belediyesi’nin su ve atıksu yönetim sisteminin kurulması. Ayrıca içme suyu dağıtım, atıksu ve yağmur suyu toplama sisteminin iyileştirilmesinin desteklenmesi, su ve atıksu sistemlerinin sürdürülebilir işletmesini sağlamak için Erdemli Belediyesi’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili elemanları bizim tarafımızdan eğitilecekler. Bu süreçte belediyemizden beklentimiz, proje uygulama birimiyle projeye azami desteğin verilmesi, belediye tarafından projeye gerekli şekilde sahip çıkılmasıdır, ki bundan son derece eminiz. Müşavirimizden isteğimiz de üzerine düşen bütün görevlerini hakkıyla yerine getirmesidir.”
“ÇEVRE DÜNYANIN BİR NUMARALI SORUNU”
Büyükşehir belediye Başkanı Kocamaz ise projenin Mersin, Akdeniz ve Erdemli için çevreyi koruyacak, çevreye en iyi hizmeti verecek ve gelecek nesillere çevreyi ödünç aldıkları gibi devredecek bir proje olduğunu vurguladı. “Çevre, dünyanın bir numaralı sorunu” diyen Kocamaz, sadece Mersin ve Türkiye değil, dünyanın bir çevre sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Maalesef çevreyi kirletenler hayvanlar değil, insanlar. Çevrenin dengesini bozanlar insanlar ve hakkına razı olmadan, birbirini yok etmek üzere dünyanın altını üstüne getiriyorlar. Gerek savaşlarla gerekse çevreyi kirleterek dünyadaki yaşam alanlarını her geçen gün biraz daha daraltıyorlar. Yöneticiler olarak bize düşen görev, yönettiğimiz bölgede çevreyi en iyi şekilde gelecek nesillere aktarabilmek için ne gerekiyorsa yapmak, çevreyle ilgili yatırımları yapmak, çevre kirliliğini asgariye indirecek tedbirler almak” ifadelerini kullandı.
“PROJE BİTTİĞİNDE ERDEMLİ’DE İNSANLAR RAHATÇA DENİZE GİREBİLECEK”
Daha önceden başlatılan ve ilk aşamasında Erdemli atıksu arıtma tesislerinin hayata geçirildiği bu proje tamamlandığında özellikle Erdemli bölgesinden insanların rahatça denize girebileceklerini dile getiren Kocamaz, şöyle devam etti: “Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Mersin’de artık 15 bin 800 kilometrekare alanda çevre mücadelesi yapacağız. Bugün halen arıtma tesisleri, altyapısı olmayan ilçelerimiz var. MESKİ yönetimi olarak, belli bir program çerçevesinde başta sahillerimiz olmak üzere çevreyle ilgili yatırımları şimdiden başlattık. Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar sahillerimizi artık güvenli hale getirmek, insanların rahatça denize girebilmelerini sağlamak. Nüfusu yoğun yerlerden başlayarak çevreyle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çevreye yatırım yapmadan yerin üstüne yapacağınız her yatırım bana göre boş yatırımdır. AB Yatırımlar Dairesi ve AB destekleriyle bölgemizde hiç olmazsa Erdemli bölgesinde bu problemleri halletmiş olacağız.”
“BUGÜN MEZİTLİ ARITMA TESİSİ’NİN İHALESİ DE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”
Merkez Mezitli ilçesiyle ilgili bir müjde de veren Kocamaz, “Bugün ayrıca Mezitli Arıtma Tesisi’nin de ihalesi gerçekleştiriliyor. Bu ihaleyle Mezitli’deki çevre kirliliğini ortadan kaldırmış olacağız. Erdemli ile Mersin arasındaki beldelerimizde bir taraftan altyapı çalışmaları bir taraftan halihazır olan paket arıtmaları daha da büyüterek hızla çevre kirliliğini ortadan kaldırma gayretlerimiz devam ediyor. Ayrıca, Mersin sahilleriyle ilgili Milli Emlak’a yaptığımız başvuru çerçevesinde inşallah yakın bir tarihte bu bölge Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilecek. Artık kıyı yağmacılığı ortadan kalkacak. Bu bölgeler artık planlı şekilde turizme yönelik hizmet verecek. Bugüne kadar belki Mersin turizmden yeterli payı almadı ama inşallah bundan sonra belli bir koordinasyon çerçevesinde bütün ilçe belediyelerimizle koordineli olarak çalışacak ve bu bölgeyi inşallah turizm konusunda da yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.
Toplantıda daha sonra müşavir ve müteahhit şirketlerin temsilcileri sunum gerçekleştirdi.