Erdemlili Sanayicilerin Proje Başarısı
Erdemli Madeni Sanatkarlar Odası tarafından hazırlanan “Motorlu Araçların Bakım ve Onarım Servislerinde Oluşan Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Geri Dönüşümü” isimli proje Ulusal Ajans tarafından finanse edilecek 221 proje içerisinde 10’ncu sırada yer aldı.
Erdemli Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Motor bölümü öğretmeni Abdullah Sakallı’nın Erdemli Madeni Sanatkarlar Odası için hazırladığı geri dönüşüm projesi 211 projeyi geride bırakarak Ulusal Ajans’a sunulan 221 proje arasında 10’ncu sırada yer aldı.
Proje hakkında açıklama yapan Oda Başkanı İsmet Erdoğan, “İlçemizde motorlu araçların her türlü bakım, onarım, servis ve yedek parça işlerini yapan esnaflarımız için Erdemli Madeni Sanatkarlar Odası adına METEM Motor bölümü öğretmeni Abdullah Sakallı’nın hazırladığı “Motorlu Araçların Bakım ve Onarım Servislerinde Oluşan Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Geri Dönüşümü” isimli proje Ulusal Ajans tarafından fonlanacak 221 proje içerisinde 10 sırada yer almıştır. Projeyi hazırlayıp Ulusal Ajansa sunan değerli öğretmenimiz Sakallı’ya teşekkür ederim. Hocamızın koordinasyonunda daha önce çırak öğrencileri kapsayan bir projemizin uygulamasını Almanya’da yapmıştık. Bu ise usta öğreticilere yönelik. Üyelerimizin, branşlarında yeni teknolojileri takip etmeleri için her yıl otomobil ve yedek parça fuarlarına katılmalarını teşvik ediyoruz” dedi.
oda olarak sanayi esnafının eğitimi ve iş güvenliği için sürekli olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Erdoğan, “METEM Motor bölümü ile işbirliği yaparak kurslar düzenlemekteyiz. İş güvenliği ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu Projemizde bu sürecin bir parçasıdır. Tehlikeli Atıklar Kontrolü Yönetmeliğine göre oto tamircileri sanayi sitelerindeki atıklar özel işleme tabi olan tehlikeli atıklar olarak sınıflandırılmıştır. Bu proje sayesinde işyerlerimizde oluşan atıkların tehlikeleri konusunda esnafımıza Avrupa ülkelerinde gözlem yapma ve eğitim alma imkanı doğmuştur. Etkin bir sanayi atıkları yönetimi için sorumluluğunu ve nelerin yapılması gerektiğini bilen, atıkların zararları ve geri kazanımı konusunda bilinçli, kaliteli hizmet verecek, sosyal ve kültürel yönü olan, rekabetçi usta öğreticileri eğitmek, birinci derecede stratejik önceliğimizdir. Bundan sonraki süreçlerde otomobil servisleri ve fabrikaları, üniversiteler, meslek okulları, belediyeler, paydaş odalar, küçük sanayi siteleri, atık toplama ve ayrıştırma merkezleri ziyaret edilecek, iş hayatının sosyal ve psikolojik yönleri incelenecektir. Atık yönetimini yerinde inceleyecek olan ustalarımız öğrendiklerini çevreleriyle paylaşacaklar, edinecekleri bilgi ve deneyimleri meslektaşlarına, çırak ve kalfalarımıza, işletmelerde beceri eğitimine gelen meslek lisesi öğrencilerine aktaracaklardır. Atıklarda birinci önceliğin güvenlik, geri kazanım ve çevreyi koruma olduğunu görecek ve benimseyeceklerdir” şeklinde konuştu.
Hazırlanan projeye İzmir Bornova Oto Tamircileri, Silifke Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Erdemli Belediyesi, Kaleoğlu Otomotiv, Erdemli METEM, Silifke Meslek Lisesi, Sivrihisar Meslek Lisesi, Mut Mesleki Eğitim Merkezi ve Silifke Mesleki Eğitim Merkezi katılımcı ortak olurken, proje İngiltere, İtalya, Almanya ve İspanya olmak üzere dört ülkede gerçekleşecek. Projenin her ayağında 12 kişi olmak üzere toplam 48 kişi yararlanacak.