Esogü Ekibi Tarım İşçilerinin Çadirlarinda
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin sağlık hizmetine ulaşımları ve memnuniyetlerini değerlendirmeyi amaçlayan bir çalışma gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamaya göre; çalışmada, Alpu, Bozan, Sevinç, Karahöyük, Osmaniye ve Sakintepe bölgelerinde bulunan toplam 207 çadır ziyaret edildi. Çelışmaya Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selma Metintaş’ın önderliğinde, Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Önsüz, Arş. Gör. Dr. Tuğçe Koyuncu, Arş. Gör. Dr. Emine Ayhan, Arş. Gör. Dr. Egemen Ünal, Arş. Gör. Dr. M. Serhat Aygün, Arş. Gör. Dr. Burcu Işıktekin Atalay ve kırsal hekimlik stajındaki intern doktorların katılımıyla gerçekleştirildi.
Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, tarım işçilerin, tarımsal faaliyetletin bol olduğu yerlere ekim ve hasat zamanı bölgelere gelen işçiler olarak tanımladı. Metintaş, Eskişehir’in, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alan; şehir merkezi Türkiye’nin gelişmiş bölgelerinin, kırsal bölgesi ise gelişmekte olan bölgelerinin özelliğini sergileyen bir il olduğunu belirtti. Eskişehir kırsal alanı, güçlü bir tarım istihdam alanı olmasına karşılık, sürekli dışa göç vermesi nedeniyle mevsimsel tarım işgücüne ihtiyaç duyduğunu aktaran Metintaş, Eskişehir kırsal alanında her yıl Mart-Kasım ayları arasında ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen bin 500 civarında mevsimlik tarım işçisi istihdam edildiğini söyledi. Prof. Dr. Selma Metintaş, “Eskişehir mevsimlik tarım işçileri üzerinde doktorlar tarafından gerçekleştirilen ve mevsimlik tarım işçilerinin sağlık hizmetine ulaşımları ve memnuniyetlerini değerlendirmeyi amaçlayan uygulamadır. Bu çalışma sonuçlarına göre mevsimlik tarım işçilerinin geldikleri dönemde gereksinimlerine uygun sağlık hizmet modellerinin geliştirilmesi gerektiği kanısına varılmıştır” diye belirtti.