Evrak Yakma Olayı Büyükşehir Meclis Gündeminde

Evrak Yakma Olayı Büyükşehir Meclis Gündeminde

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yılın ilk olağan meclis toplantısı, bir önceki meclis toplantısının karar özetlerinin okunup okunmaması tartışmalarının ardından gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti. Başkan Türel, katıldığı bir toplantıda ayakkabı fırlatılarak protesto edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yapılanı kabul etmek mümkün değil” dedi.
Cemaate yakınlığıyla bilinen Toros Koleji’nin Muratpaşa ilçesi sınırları içerisindeki okul yerine ait 1/5000’lik planlarda yapılan değişikliğe askı süresi içerisinde yapılan itirazlar da gündeme geldi. CHP ve MHP grupları itirazların kabul edilmesini isterken AK Parti Grubu itirazların reddedilmesini istedi. Oylamaya sunulan gündem maddesi, 34 kabul oyuna karşı 48 ret oyu ile reddedildi.
EVRAK YAKMA KONUSUNA TÜREL’DEN YANIT: “CHP’LİLER CİDDİ SIKINTIDALAR”
Korkuteli ilçesine yapılacak küçük sanayi sitesine ilişkin tartışmalarda Başkan Türel Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Akaydın hakkında yerel seçimlerin hemen ardından belediye atölyelerinde evrak yakma olayına ilişkin İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin suç unsuru bulmamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. CHP’lilerin basit bir yorumu kamuoyuna aklanma olarak sunduklarını ve CHP’nin ciddi sıkıntıları olduğunu savunan Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Evrak yakma hadisesiyle ilgili basit bir yorum kamuoyuna sunuldu. Hukuki süreci tüketmeden herhangi bir raporun kamuoyunda yer alması hukuktan anlamayan bir anlayışın sonucudur. Daha Danıştay’da itiraz süreci var. Orada bir karar çıksın, orada kim ak kim kara ortaya çıkacak. Ben kimsenin suçlu çıkmasını arzu etmem ama İçişleri Bakanlığı Müfettiş raporunu aklama nedeni sunmak birilerini ciddi sıkıntıda olduğunu gösteriyor” dedi.
MAHKEMEYE YANLIŞ EVRAK VERİLDİĞİ İDDİASI
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cansel Tuncer Çevikol, büyükşehirin belediye yurtlarının Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfına (TÜRGEV) devrine de olanak sağlayan protokol yetkisine karşı açtığı davada büyükşehir belediyesinin mahkemeye yanlış meclis tutanağı sunarak dava açma haklarını ortadan kaldırdığını iddia etti. Çevikol, mecliste verdiği ret oyunun mahkeme sunulan tutanakta evet şeklinde yer aldığını savunarak şöyle konuştu:
“Karar merci belediyelerde meclistir. Meclise danışmadan kamu kurumlarına sözleşme imzalamaya ilişkin yetki devrine ilgiliydi. Bu kararın iptaline ilişkin açtığımız davada belediye tarafından mahkeme cevap dilekçesi sunuldu. Bu cevap dilekçesinde 3. İdare Mahkemesi’ne, bu mahkemeye sunulan evraklarda dendi ki dava açan Cansel Tuncer, bu meclise katılmış, bu karara da evet oyu vermiştir ve dava açma yetkisi yoktur diye bir savunma yaptılar. Davanın içerine girilmeden onların sundukları tutanaklara dayalı olarak oylama tutanaklarına dayalı olarak benim kabul noktasında hüküm verdi ve davayı reddetti. Benim tartışma konum şu, diğer kararlarda da bazı kararlara oy veriyoruz, bazılarına oy vermiyoruz. Bazılarına ret veriyoruz, hiçbir kararda benim geçmişe dönük bir kararda elimde belge yok. Ben hangi karara, ya da bir meclis üyesi hangi karara olumlu yönde oy verdiğini, olumlu yönde vermediğini belgeleyecek durumda değil, belediye görülüyor ki kendisine göre sırf benim yargı hakkım elimden alabilmek için sırf onların verdiği beyana güvenerek oylama imzalı tutanaklar sundular mahkemeye, o oylamada CHP grubunun mahkemeye sundukları belgede sırf ben değil, bütün CHP’li grubunun kabul oyu verdiği görülüyor, ben ret kararı verdim, ben bir avukat olarak ret vermediğim bir karara dava açar mıyım zaten?”
“ARKADAŞLAR AYAKTA UYUYORLAR”
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cansel Tuncer Çevikol’un iddiasına Başkan Türel de, “Ben yargı kararları konusunda bir yorum yapmam. Yargı kararı neyse biz onun gereğini yaparız. Tutanaklarla ilgili bir sorun varsa Eylül ayında itiraz edilebilir ve meclisten düzeltilmesi istenirdi. Zaman geçmiş şimdi farklı itirazlarda bulunuyorlar. Demek ki arkadaşlar biraz ayakta uyuyorlar” diye yanıt verdi.
BAŞKAN TÜREL’DEN KILIÇDAROĞLU’NA: “GEÇMİŞ OLSUN”
Mövenpick Otel’de emeklilerin sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantıya katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ayakkabı fırlatılmasını eleştiren ve geçmiş olsun dileklerini sunan AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, “Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yapılanı kabul etmek mümkün değil” dedi.
Meclis toplantısı, kalan gündem maddelerinin komisyona gönderilmesinin ardından sona erdi.