Farabi Ve Mevlana Değişim Programı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Birimi Farabi Değişim Koordinatörlüğü tarafından “Farabi ve Mevlana Bölüm Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.
Omtel Deniz Otel’de düzenlenen toplantıya OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Süleyman Kaplan, Rektör Yardımcısı ve Farabi ve Mevlana Kurum Koordinatörü Prof.Dr. Sevilhan Mennan, Farabi ve Mevlana Bölüm Koordinatörleri ve öğretim üyeleri katıldı.
Toplantıda Farabi ve Mevlana programları hakkında bir sunum yapan Rektör Yardımcısı ve Farabi ve Mevlana Bölüm Koordinatörü Prof.Dr. Sevilhan Mennan, konuşmasına YÖK’ün değişim programlarının tanımıyla başladı. Farabi programlarının 2009 yılında başladığını belirten Mennan, “Bu program öğrencilerin 1 veya 2 yarıyıl süresince kendi kurumları dışında başka bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamayan bir programdır. 2013 yılından beri uygulamada olan Mevlana programını ise yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 2009 yılından bu yana toplam 81 üniversite ile Farabi antlaşmamız olmuştur. Mevlana Değişim Programında da OMÜ lider üniversitedir. İmzalanan protokol sayıları bakımından YÖK listesinde tüm üniversiteler içinde birinci sırada yer almaktayız” dedi.
Konuşmasında değişim programlarıyla gelen öğrencileri de tanımlayan Mennan, “Bu öğrencilerimiz bölgesini, ülkesini ve dünyayı daha iyi tanımaya çalışan; kendini, şehrini, üniversitesini iyi temsil edecek, kendine güvenen, ’başka bir şehirde başka bir ülkede yaşayabilirim’ diyen çocuklardır. Bu çocukları kazanmak adına nasıl davranmamız gerekiyorsa öyle davranmamız doğru olacaktır. İster Farabi, ister Mevlana programından bize gelmiş olsunlar bu öğrenciler bizim birer misafirimizdir. Onlar tekrar kendi üniversitelerine döndüklerinde OMÜ’nün birer temsilcileri olacaklar. Özellikle Mevlana programıyla gelen öğrenciler kendi ülkelerine döndükleri zaman OMÜ’nün, Samsun’un hatta Türkiye’nin elçisi olacaklar. Bu noktada öğrencilerimizin birer misafir olduklarını hatırlamamız ve unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.
Mevlana Değişim Programı’nda Türkçe dışında İngilizce olarak verilebilecek dersler hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Süleyman Kaplan, “Bu programın amacı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vizyonunu, kültürünü ve misyonunu arttırmaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından program, Rektör Yardımcıları Mennan ve Kaptan’ın Farabi ve Mevlana Bölüm Koordinatörlerinin yönelttiği soruları cevaplamasıyla sona erdi.