Fethullah Gülen Hakkında "terör Örgütü Kurmaktan” Yakalama Kararı
‘Paralel yapı’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Fethullah Gülen hakkında verilen yakalama kararında, “Terör örgütü kurma ve yönetme suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı yönünde hüküm kurulmuştur” ifadelerine yer verildi.
‘Paralel yapı” iddialarına yönelik medya ve polislere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında savcılık Fethullah Gülen hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarılmasını talep etmişti. Savcılık nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesine başvurduğu talep yazısında, "Hizmet hareketi olarak bilinen; medya, ekonomi, bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri şüpheli Fethullah Gülen’in 1998 yılında yurtdışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği, giriş çıkış kayıtlarından anlaşıldığı üzere halen ABD’de yaşayan şüphelinin atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı, uzun süreden beri yurt dışında olması nedeni ile kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşıldığı” ifadelerine yer vermişti.
Savcılık Gülen hakkında “terör örgütü kurma veya yönetme, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ile iftira” suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etmişti.
TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAK VE YÖNETMEKTEN YAKALAMA KARARI
Savcılığın talebi üzerine mahkeme Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Mahkeme Gülen’in kırmızı bültenle aranması için dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar vermişti.
Mahkemenin 2 sayfalık kararında şüpheli Fethullah Gülen’in, örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu belirtti.
Mahkeme kararında “Şüpheli Gülen’in söz konusu soruşturma dosyasında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüphelinin TMK kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüphelinin 10 yılı aşkın süredir yurt dışında ikamet ettiği, bir daha ülkeye dönemediği, Amerika’da yaşadığı dikkate alınarak şüpheliye ulaşılamaması ve savunmasının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle ’Terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde hüküm kurulmuştur” ifadelerine yer verildi.
Mahkeme kararında şüpheli Fethullah Gülen hakkında “iftira ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından yakalama kararı çıkarılması talebinin ise reddine karar verdi.