Gastrointestinal Sistemde Kanser Belirtileri

Gastrointestinal Sistemde Kanser Belirtileri

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Ömer Farık Yolcu “gastrointestinal sistemde kanser belirtileri” hakkında bilgi verdi.
Dr. Yolcu yaptığı açıklamada, “Yutarken takılma, yutma zorluğu, acıma, yenilen gıdaların ağza gelmesi kilo kaybı yemek borusunda reflüye bağlı erozyon sonrası olabildiği gibi, yemek borusu tümörlerinde de karşılaştığımız şikayetlerdir. Bölgeye bulaşmış akciğer ya da nefes borusu (larinks) kanserleri, tiroit bezine bağlı hastalıklar benzer şikayetlere sebep olabilir” dedi.
Halsizlik, çabuk yorulmanın iç organ kanserlerinde sık rastlanılan şikayetlerden olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Kilo kaybı, solgunluk, çabuk yorulma, sarılık şikayetleri olan kişilerde mide barsak safra yolu ya da karaciğer malinitesi açısında tetkik edilmelidir. Geçmeyen mide ağrıları, bulantı, kusma, ağız kokusu, kanlı kusma, kilo kaybı, çabuk doyma, hazımsızlık, mide hastalıkları özellikle ülserlerinde sık rastladığımız şikayetlerdir. Kanlı dışkılama, dışkılama zorluğu, dışkı çapında incelme, karın ağrısı, ateş, sümüksü dışkılama, ishal karın şişliği, kusma şikayetleri olan kişiler barsak hastalıkları açısından tetkik edilmelidirler” diye konuştu.
Uzm. Dr. Ömer Farık Yolcu şöyle konuştu: “Hiçbir şikayeti olmasa da birinci derecede yakınlarında yemek borusu, mide, pankreas ya da barsak kanseri olan kişiler genetik eğilim riski nedeniyle belli aralıklarla taranmaları takip altında olmaları erken tanı ve takip açısından önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının tanısında görüntüleme, laboratuvar tetkiklerinin yanında en değerli yöntemlerden biride endoskopik tanı tedavi yöntemleridir. Bu işlemler gastroenterologlar tarafından birçok sağlık merkezinde sedasyon altında ağrı duyulmadan yapılmaktadır. Bu açıdan yukarda bahsi geçen şikayetleri olan bireylerin acı duyma korkusu olmadan işlemlerin yapıldığını bilmelidir. Tetkik ve tedavi olması, tanının erken konması, gereksiz korkularla gecikmemesi hasta açısından hayati öneme sahiptir.”