Geka’dan Araştırma Projelerine 2 Milyon Tl’lik Kaynak

Geka’dan Araştırma Projelerine 2 Milyon Tl’lik Kaynak

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın kamu kurum ve kuruluşları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların Güney Ege Bölgesi’nde kritik öneme sahip araştırma, planlama, fizibilite gibi çalışmalarını desteklediği "Doğrudan Faaliyet Desteği Programının bütçesi Yönetim Kurulu kararıyla 1 milyon TL’den 2 milyon TL’ye çıkartıldı.
Ajans tarafından bölgeden gelen yoğun talep üzerine ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirme yapılarak Yönetim Kurulunun onayına sunulan Doğrudan Faaliyet Desteği Programının 2014 yılı bütçesi 2 milyon TL olarak belirlendi. Güney Ege Bölgesi’nin rekabetçilik düzeyini artıracak, bölgesel kalkınmaya hız kazandıracak, sürdürülebilir çevre ve altyapının geliştirilmesini sağlayacak kritik öneme haiz araştırma, planlama, fizibilite benzeri diğer faaliyetlerin desteklenmesi amacı ile 2011 yılında itibaren Ajansın yürüttüğü Doğrudan Faaliyet Desteği Programında, bugüne kadar 56 projeye GEKA tarafından destek verildi.
GEKA, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında 2011 yılında 11 projeye 650 bin TL, 2013 yılında 29 projeye 1,9 milyon TL kaynak aktarırken 2014 yılı içinde ise şimdiye kadar 16 projeye 1,2 milyon TL tahsis etti. Son gerçekleştirilen Yönetim Kurulu Toplantısında destek bütçesi 2 milyon TL’ye çıkartılan programa başvurular 31 Aralık 2014 tarihinde son bulacak. Kamu kurumları ile kar amacı gütmeyen kurumların başvuru sahibi olabildiği Doğrudan Faaliyet Desteği Programında uygun projelere asgari 25 bin TL azami 90 bin TL hibe desteği verilebiliyor.
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata konuyla ilgili yaptığı açıklamada; bölgedeki büyük hacimli yatırım kararlarına kısa vadede etki ederek yönlendirilmesine katkı sağlayan programın, Güney Ege’nin tarımdan tekstile, turizmden enerjiye, çevresel sorunlardan sosyal konulara kadar geniş bir alanda bilimsel veriler ışığında mevcut durumunu ortaya koyduğunu söyledi. Ajansın bölge için nitelikli bilgiler üretme misyonuna dikkat çeken Alata, Doğrudan Faaliyet Desteğinin bu bağlamda çok etkin bir araç olarak kullanıldığını ifade etti. Ancak daha nitelikli veriler ile doğru planlama yapılabileceğini vurgulayan Süleyman Alata, “Ortaya konan raporlar gerek özel sektör yatırımları gerekse kamunun yapacağı yatırımlar ile diğer araştırma çalışmaları için çok iyi bir altlık niteliğinde, bu raporlar önümüzdeki dönemde özellikle büyük devlet yatırımları için yol gösterici olacak” dedi.
Alata, 2011 ve 2013 yıllarında yerel ürünlerin markalaşması, lojistik, çevresel kirlilik, tekstil, yenilenebilir enerji, afet yönetimi, organik tarım, bilişim, dış ticaret, enerji verimliliği, lisanslı depoculuk, arıcılık, iş güvenliği, alternatif turizm ve yenilik vb. alanlarda araştırma, fizibilite ve envanter projelerine Ajans tarafından destek vererek uygulanmalarına katkı sağladıklarını belirti.
2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programında son başvuru tarihinin 31 Aralık 2014 olduğunu belirten Alata, şimdiye kadar 16 adet projenin değerlendirmeyi geçerek uygulama aşamasına geçtiğini söyledi. 2014 yılında zeytin yetiştiriciliği, enerji verimliliği, kadınların girişimcilik potansiyelinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynakları, kültür envanteri çıkartılması, termal sağlık turizminde şehirlerin markalaşması, turizmde tanıtım ve pazarlama projeleri, mesleki entegrasyon ile engelli vatandaşlara yönelik projelerin ön plana çıktığını belirten Süleyman Alata, Bölge kalkınmasına ve Ajansın bilgi üretme misyonuna hizmet edecek projeleri başvuru için beklediklerini ifade etti.