Genç Yetenekler Teknoloji Fuarında
Genç yetenekler, Avrasya‘nın en önemli inovasyon etkinliği olan "İnovasyon Türkiye 2014" fuarında geliştirdikleri teknolojik ürünleri sergiledi.
Türkiye’de fark yaratan uluslararası profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve üniversite öğrencilerini İstanbul’da bir araya getiren inovasyon odaklı proje çalışmaları genç yeteneklere de geliştirdikleri ürünleri tanıtma fırsatı sundu. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin geliştirdikleri çalışmalar katılımcılar tarafından da yoğun ilgi gördü. 450 ürün içinde Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi olarak tasarladıkları ürünleri katılımcılarla paylaşmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Dila Udum, “Biz Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi olarak inovasyon fuarında yer aldığımız için çok mutluyuz. Okulumuz eğitim alanında yapılmış bir inovasyonla birlikte, ezberci eğitim sisteminden uygulamaya geçen eğitim sistemini temsil ediyor. Çalışmalarımızdan söz edecek olursam, hazırlık sınıfımızda okul içinde oluşturduğumuz kulübümüz ile model uçaklarımızı üretiyoruz, köpükten parçalarını kendimiz kesiyoruz, elektronik donanımı kendimiz adapte ederek uçaklarımızı uçurmayı öğreniyoruz. Fizik bilgilerini öncelikle uygulama alanına taşıyarak hem yaşamış hem de öğrenmiş oluyoruz” dedi.
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi olarak her sene 3 projenin patentini aldıklarını söyleyen 9. Sınıf öğrencisi Koray Tekin, “9. Sınıfın başında takımlara ayrılarak yarışmalara uluslararası düzeyde katılıyoruz. Efeler adındaki bu yarışmanın iki ayağı var. Birincisi proje ayağı ve proje olarak her sene dünya çapındaki bir soru konu olarak belirleniyor. Geçen sene doğal afetlerle ilgili bir konu vardı. Bu sene eğitimin yenilikçi olarak nasıl işlenebileceği ile ilgili bir konumuz var. Bununla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda patent alabilmek için başvurularda bulunuyoruz. Okulumuz her sene 3 projeden patent alıyor. İkinci olarak robotiği karşılayan bir program düzenleniyor. Lego parçalarını kullanarak bir tane robot yapıyoruz. O seneki konuyla alakalı olan yine logo parçalarından hazırlanmış bir masa üzerinde görevleri gerçekleştiriyoruz. Bunun sonucunda da eğer ülkemizde elde ettiğimiz başarıları yurt dışına taşıyoruz. 2006 yılından beri okulumuz bu konuda birçok başarıya imza attı” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR AMERİKA’YA GÖNDERİLİYOR
Efeler adı verilen yarışmada hazırladıkları robotları logo parçalarından yaptıklarını, First Robotic Competition (FRS) adı verilen yarışmada ise bu çalışmanın gerçek elektronik mekanik parçalardan üretildiğinin altını çizen Dila Udum, çalışmalarını Amerika’ya gönderdiklerini ifade etti. 6 haftalık bir çalışma sonucunda ürettikleri çalışmaların Amerika yolcusu olduğunu belirten Udum, “First Robotic Competition (FRS) adı verilen yarışmada her sene bir görev açıklanıyor. Robotumuzu 6 hafta içerisinde inşa edip Amerika’ya gönderiyoruz. Türkiye’den sadece 5 tane takım katılıyor. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’ de o 5 takımdan birini oluşturuyor. Geçen sene dünya 5.’incisi olduk. Bu sene de o yarışmayı heyecanla bekliyoruz. TÜBİTAK projelerimizde ise bu yarışmada başarı sağlamanın yanında patentlerimizi de yazıyoruz. Bu konuda da her öğrenci bir şeyler yapmaya çalışıyor” dedi.
AMELİYATLAR AKILLI ROBOTLAR İLE GERÇEKLEŞECEK
Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak dokunma duygusunun hissedileceği ürünler geliştirdiklerini ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Erinç Topdemir, “Burada haptik bir cihazımız var ve bu cihaz simülasyon ortamında gerçekleştirdiğimiz sanal objeleri elimizde sertliğini yumuşaklığını pürüzlerini titreşimlerini hissetmemizi sağlayan bir cihaz. Bununla elastik yapıdaki objenin sertliğini yumuşaklığını ne kadar kuvvet uygularsam içinden geçtiğimi anlatan bir simülasyon var. Bu aletleri geliştirerek ameliyat eğitimi almak isteyen cerrahların eğitimlerinde kullanılmasını sağlayabiliriz. Amacımız ilerde uzaktan robotları kontrol ederek akıllı sistemler şeklinde uzaktan kontrollü ameliyat yapan, yer altında ve su altında çalışan robotlar üretmek. Bu ürettiğimiz çalışmalar ileride robotik cerrahinin gelişmesine katkıda bulunacak. Robotik cerrahide daha önceden bu tür geliştirilen ürünler var fakat cerrahın kemik ve kas dokusunu hissetmesini sağlayan sistemler yok. Bu sistem sayesinde içerden aldığı görüntüyü yüzlerce kat büyüterek çok hassas bir şekilde dokuyu kemiği kası damarı birbirinden ayırt edecek sistemler geliştirilebilir. Böylece cerrahın hata yapma oranı çok daha minimize edilmiş olur. Bu sistemler ile akıllı robotlar eğitilerek robotların doktorsuz kendi başlarına ameliyat yapması hedeflenebilir” diye konuştu.
YAKIT TASARRUFU BU OTOMOBİLLER İLE SAĞLANACAK
Geliştirdikleri hidrojenle çalışan otomobil ile yakıt tasarrufunu hedeflediklerini vurgulayan Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Onur Şentürk, “Şuanda hidrojenle çalışan otomobilimiz burada sergiliyoruz. Bununla 2014 TÜBİTAK yarışına katıldık. Araç bordan elde edilen hidrojeni yakıt hücresi vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürüp arkada bulunan dişli sistem vasıtasıyla harekete geçiriyor. Şuanda yenilenebilir enerji ürünü olarak otomotiv sektöründe de elektrikli araçlardan sonra büyü ilgi görmekte. İleriki hedefimiz ise Shelleko projesine katılmak. Bu araç yapımında maliyetler biraz yüksek çünkü seri üretim olmadığı için her parça yurtdışından temin ediliyor. Yapım aşamasında çeşitli bölümlerden öğrenci ve hocalarımızdan destek alıyoruz. Bu araç ile amaçladığımız günümüzde büyük sıkıntı olan yakıta çözüm getirmek. Tamimiyle onu saf dışı bırakmak bunu Japonya’da bir firma yapmış bulunuyor. 2016’da Türkiye’de satışa sunulacak. Biz de bunu ilerletmeye çalışıyoruz” dedi.
KOBİ, üniversite ve genç girişimcinin, Türk Patent Enstitüsü, TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı onaylı buluşların sergilendiği fuar, 16 Kasım Pazar gününe kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.