Gençler İntihar Kıskacında
Ordu Sağlık Müdür Vekili Dr. M. Özgür Eren, günümüzde intiharın genç ve yetişkin kesimde arttığını belirterek, “Gençler stresli bir durum karşısında intiharı bir çözüm yolu olarak görüyor” dedi.
İntiharın gençler arasında artmasının sebeplerini değerlendiren Dr. Eren, özellikle stres ve depresyon karşısında gençlerin ‘problem çözme yetenekleri’ yoksa intiharı seçebileceğine dikkat çekti. Dr. Özgür Eren, “Gençler daha da fazla eyleme koyucu olduklarından, stresli durumlar karşısında intiharı bir çözüm yolu olarak akıllarına daha sık getirebilirler, dolayısıyla intihar olasılıkları da artabilir. Bu nedenle problem çözme becerilerinde yetersiz, dürtüselliği ve öfkesi yüksek olan öğrenciler tespit edilirse bunlar intihar açısından bir risk grubu olarak değerlendirilebilir. İntihar, birden fazla etkene bağlı gelişen, ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar temelinde ortaya çıkan bir davranıştır. Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olmaktadır. Ölüm nedenleri arasında ilk sırada kronik-fiziksel hastalıklar yer almakta; İlişki sorunları, alkol ve madde kullanımı, yetersiz sağlık güvencesi, son beş yıl içinde yerleşim yeri değişimi ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuş; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Birçok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artabilir” diye konuştu.
2013’TE 3 BİN 189 KİŞİ İNTİHAR ETTİ
Türkiye genelinde 2013 yılı TÜİK verilerine göre 3 bin 189 kişinin intihar sebebiyle kaybedildiğini, bu sayının trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadar olduğunu belirten Eren, Ordu’da ise aynı yıl toplam 26 kişi intihar ettiğini kaydetti.
İntihar şekillerinin ilk sırasında yüzde 50.9 ‘kendini asmak’, ikinci sırasında yüzde 25.5 ile ‘ateşli silah kullanmak’, üçüncü sırasında yüzde 9.4 ile ‘yüksekten atlamak’ yer aldığını belirten Dr. Eren, “Ateşli silahlara sınırlama getirmek bu oranı düşürmede etkili olacaktır” şeklinde konuştu.
Dr. Eren, şu bilgileri verdi: “İstatistiklere göre İntihar oranları genç ve genç erişkinlerde giderek artmakta ve ilk dört ölüm sebebinden birini oluşturmaktadır. Ülkemizde intihar vakalarının dörtte biri 15-24 yaş grubunda gerçekleşmektedir; ancak 65 yaş üzerinde de yine artış göstermektedir. Yaşa özel intihar hızı incelendiğinde en yüksek yüz binde 8.08 ile 75+ yaş grubunda görülürken en az yüz binde 4.56 ile 35-39 yaş grubunda görülmektedir.”