Altın Koza'nı " Kısa film" sonuçları açıklandı

Altın Koza'nı " Kısa film" sonuçları açıklandı

Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nın jürisinde, Fas’tan film yönetmeni Alaoui Lamharzi Azlarabe, Türkiye’den sinema yazarı Yeşim Tabak, Yunanistan’dan yönetmen Stavros Raptis, Türkiye’den oyuncu, Güner Özkul görev aldı.

AKDENİZ’İN GENÇ YÖNETMENLERİ ALTIN KOZA’DA YARIŞTI

Akdeniz ülkelerinden kısa film yönetmenlerinin yoğun ilgi gösterdiği ve filmlerin kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma dallarında değerlendirildiği yarışmada, “Kurmaca” dalında en iyi film ödülü Fransa’dan Lionel Kaplan’ın “Lucie’nin Sorunu” (Trouble with Lucie) isimli filminin oldu. Film, yönetmen olmak isteyen bir aktristin gerçekle kurguyu buluşturan hikayesini anlatıyor. Yarışmada, Türkiye’den Turgay Kural’ın yönettiği “Cibik” (Reed) ise “Belgesel” dalında en iyi film ödülüne layık görüldü. Film, zor şartlarda yaşayan sazlık işçilerinin çok düşük ücretlerle geçimini sağlama ve borçlarını bitirme mücadelelerini anlatıyor. Yazın kavurucu sıcağında bir okulun bahçesine havadan su bombası düşer ve su savaşı başlar.

“Deneysel” dalında en iyi film seçilen eser ise Yunanistan’dan Rinio Dragasaki’nin yönettiği “Okul Bahçesi.” (Schoolyard) 1983 yılının Arjantin’inde kendisini hasta babasının bakımına adayan ve gün geçtikçe kendi içine daha çok kapanarak gerçeklikle yüzleşmeyi reddeden bir kadının hikayesini anlatan Fransız-Arjantin ortak yapımı, “Baba” (Father), yarışmanın en iyi canlandırma filmi seçildi. Filmin yönetmeni, Santiago Bou Grasso. “Jüri Özel Ödülü” ise, tatilini çıktıkları kara yolu üzerinde beklenmedik olaylarla karşılaşan bir ailenin başına gelenlerin anlatıldığı “Ailevi Heyecanlar” (Family Thrill)’in oldu. Bu filmin yönetmeni ise Dimitri Stratakis.

ÖĞRENCİ FİLMLERİ ALTIN KOZA’DA BULUŞTU

Ülke çapındaki iletişim ve güzel sanatlar fakültesine devam eden öğrencilerin katılabildiği Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise, “Kurmaca” dalında en iyi film, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Mahmut Telci’nin yönettiği, “Tatmin” oldu. Hayatındaki tatminsizlikleri görevini kötüye kullanarak kapatmaya çalışan komiser Cemil’in hikayesini anlatan film, Cemil’in arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla, üsleriyle, sıradan insanlarla ve kadınlarla arasındaki ilişkiyi gözetlerken, toplumdaki erkeksi yapıyı irdeliyor. “En iyi belgesel” seçilen film ise, yönetmenliğini Mehmet Emre Gül’ün yaptığı “Benden Önce.” Selçuk Üniversitesi yapımı olan film, zihinsel engelli 56 yaşındaki oğlunun kendisinden önce ölmesini isteyen 76 yaşındaki İfakat’ın öyküsünü anlatıyor. Doğayla iletişim kurmaya çalışan genç, her seferinde bir engelle karşılaşırsa ne olur? “En iyi deneysel film” dalında ipi göğüsleyen yapım ise “O2 (Oksijen)” bu sorunun cevabı aranıyor. Filmin yönetmeni ise Selçuk Üniversitesi’nden Naci Anıl Konya.

Canlandırma dalında en iyi film ödülü ise, Ethem Onur Bilgiç’in yönettiği Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yapımı “Salkım Söğüt”ün oldu. Film, Nazım Hikmet’in “Salkımsöğüt” filminin serbest canlandırma uyarlaması. Yarışmada, “Belgesel” dalında yarışan “Heykel A.Ş” ise, “Jüri özel ödülü”ne layık görüldü. Yönetmenliğini Tuna Tetik’in yaptığı film, Bahçeşehir Üniversitesi yapımı. Bu film, Kent yaşamı içinde her gün önlerinden yüzlerce kişinin geçtiği alışılmışın dışında heykeller ve onlarla beraber yaşayanların samimi ve özgün yorumlarını içeriyor.

Yarışmanın jürisinde sinema yazarı Burcu Aykar, belgesel film yönetmeni Kemal Öner, oyuncu Cansel Elçin, yönetmen Yasin Uslu, canlandırma yönetmeni Özgül Gürbüz görev aldı. Yarışacak filmlerin ön değerlendirmesi, sinema yazarı Senem Erdine, yönetmen Ahmet Sönmez ve belgesel yönetmeni Mehmet Güleryüz tarafından yapıldı.

Ulusal Öğrenci Filmleri, kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma dallarında en iyi film seçilen esere 7 bin 500 TL ödül veriliyor. Yarışma kapsamında toplamda 30 bin TL ödül dağıtılıyor.