Genital Siğil Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşıyor

Genital Siğil Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşıyor

Denizli Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Vehip Ertuğrul genital siğillerin genital bölgede görülen, insan papilloma virusüne (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan ve cinsel yolla bulaşan bir infeksiyon olduğunu söyledi.
Genital siğillerin daha çok 15-49 yaş arasındaki kişilerde görüldüğünü ve hastalığın kuluçka döneminin haftalar veya yıllar alabileceğini açıklayan Uz. Dr. Vehip Ertuğrul, konuyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Dr. Ertuğrul, "Siğiler sıcak ve nemli bölgeler olması nedeniyle özellikle genital bölgede, makat çevresinde ve kadınlarda genital bölgede daha sık görülür. Küçük, deri renginde, kırmızı veya kahverengi bir kabarıklık olarak başlar. Fazla nemli bir bölgedeyse beyazımsı da görünebilir. Giderek büyür ve üzeri karnıbahar gibi bir görünüm alır" dedi.
Genital siğilin genellikle cinsel yolla buluşan bir hastalık olduğundan bahseden Dr. Ertuğrul, "Genital bölge veya makat çevresinde egzama, uzun süreli vajinal akıntı gibi durumlar varsa hastalık daha kolay bulaşmaktadır. Genital siğile neden olan virüs, rahim ağzı kanserine de neden olabilmektedir. Ancak genital bölgede siğile neden olan tipler genellikle düşük risk grubunda olan virüs tipleridir. Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli seyredebilir ve tedaviye daha zor yanıt verebilir, bu kişilerde tekrarlama riski daha yüksektir" şeklinde konuştu.
Genital siğilden korunmanın en güvenilir yolunun cinsel ilişkiden kaçınmak ya da infekte olmadığı bilinen bir cinsel eşle, tek eşli bir ilişki yaşamak olduğunu söyleyen uzman Dr. Vehip Ertuğrul, "Lateks kondomlarının doğru ve sürekli kullanılışı genital siğil riskini azaltabilir fakat kondom ile kaplanmayan alanlarda genital siğil görülebilir. Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkamak, idrar çıkarmak, antiseptikle temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz" dedi.
Genital siğil tedavilerinin haftalar veya aylar sürebileceğini belirten Dr. Vehip Ertuğrul, tedavi şeklinin siğillerin yeri, sayısı ve büyüklüğü gibi özelliklere bağlı olarak değişeceğini söyledi ve çiftlere tavsiyelerde bulundu. Dr. Ertuğrul, "Genital siğiliniz varsa bu durumu en kısa sürede cinsel eşinize bildirin ve doktora gidip değerlendirilmesini sağlayın. Eğer cinsel eşiniz genital siğil için bir tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün. Sizde ve cinsel eşinizde bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Eğer genital siğiliniz varsa diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da test yaptırın" diyerek sözlerini tamamladı.