’gıda Muhafazası’ Eğitimi Alan Çiftçi Kadınlara Belgeleri Verildi

’gıda Muhafazası’ Eğitimi Alan Çiftçi Kadınlara Belgeleri Verildi

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tarafından kadınlara yönelik düzenlenen gıda muhafazası konulu eğitime katılan kadın çiftçilere belgeleri törenle dağıtıldı.
Ertuğrul mahallesinde yapılan belge dağıtım törenine, Sivrihisar Kaymakamı Erdinç Yılmaz, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Sivrihisar Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin İlhan, Sivrihisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erhan Ulutürk ve mülki erkan katıldı.
Program, yapılan çalışmaların sinevizyonu, kadın çiftçinin konuşması, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Özdemir’in sunumuyla devam etti. Daha sonra bir konuşma yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün önerisi üzerine 2014 yılını Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edildiğini hatırlattı. Bu kapsamda, Aile Çiftçiliği Yılının hedefinin, konuyla ilgili eksiklikleri belirleyerek, daha eşit ve dengeli bir ilerlemeye yönelik çözüm oluşturmak, aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçiliği ulusal gündemlerde tarım, çevre ve sosyal politikaların merkezine oturtmak olduğunu anlatan Söğüt, "Böylece, küçük ölçekli tarım işletmelerinin karşılaştıkları güçlükler hakkında bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde geniş kapsamlı tartışma ve işbirliği ortamı sağlanmış olacak, bunun yanında aile çiftçiliğini desteklemek için etkin yöntemler belirlenecektir. Aile çiftçileri ve küçük çiftçiler küresel gıda güvenliği açısından önemli bir yere sahiptir. Aile çiftçiliği; geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olan, dengeli beslenme için olanak sağlayan, küresel tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunan, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasına yardımcı olan bir yapı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, aile çiftçiliği, sosyal politikalarla desteklendiği durumda yerel ekonomilerin canlanması için de bir fırsat olarak ortaya çıkmaktadır" diye belirtti.
27 BİN TARIMSAL AİLE İŞLETMESİ
Söğüt, Eskişehir’de yaklaşık 27 bin tarımsal işletme mevcut olduğunu ve bu işletmelerin tamamı aile işletmesi olarak çiftçilikle uğraştığını belirterek, şunları söyledi;
"İlimizdeki işletmelerin 12 bin 600’ü 100 dekar ve daha küçük arazide üretim yapmaktadır. 1990 yılından bu yana kadınların tarım sektöründeki payı giderek artmış ve yüzde 90’ları aşmıştır. İlimiz kırsalında 18 yaşından büyük 57 bin kadınımız yaşamaktadır ve bunlar 50 bini birebir tarımsal üretimin içindedir. Ülkemizde ilk defa Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan kooperatifler kurulmuştur. Bu kooperatiflere üye kadınlarımız küçük aile işletmelerinin bir ferdi olarak faaliyet göstermektedir. Dünya Aile Çiftçiliği Projesi çalışmaları kapsamında açılan ve 6 gün süren bu kursa katılan siz çiftçi kadınımızın tarladan sofraya ülke ve Eskişehir tarımına sunduğunuz sonsuz katkıdan dolayı teşekkür ederim."
Sivrihisar Kaymakamı Erdinç Yılmaz da, bayan çiftçilere yönelik verilen bu tarz eğitimlerin öneminden bahsetti. Köylerde yapılacak bu eğitimlerle köylerin kalkınmasının önemine değinen Yılmaz, bu eğitimde emeği geçen herkese ve bayan katılımcılara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından verilen eğitime katılan bayanlara sertifikaları kurum amirleri tarafından verildi.