Giresun’da Eğitim Paneli Düzenlendi
Giresun’da düzenlenen panelle, eğitimde teknoloji kullanımı, ve eğitimin sorunları anlatıldı.
Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği’nin “Bilişim Mobil Yazılım Trendi” projesi kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitimde Bilişim ve belgelendirme konulu panel düzenlendi.
Giresun Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği Panelde konuşan Doç. Dr. Tufan Adıgüzel, teknolojinin büyük, eğitimin küçük olduğuna dikkat ederek, teknolojinin güzel yanlarını alırken, eğitimi de unutmamak gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Adıgüzel “Teknolojiyi kullanmak için teknoloji okumak gerekir. Kopyala, yapıştır, sürükle bırak gibi yüzey iletişimi teknolojiyi kullanmak anlamına gelmez.Artık geleneksel pedegojiden çıkıp bilimsel pedegojiyi benimsemek gerekir.Ancak günümüzde teknoloji büyük, eğitim küçük.Şuanda teknoloji eğitimi yiyor. Bunun önüne geçmek gerekir. Elbette ki teknolojinin güzel yanlarını alacağız fakat eğitimi de unutmamamız lazım” dedi.
Mesleki ve Teknik Eğitimde sorunlar ve çözüm önerilerini anlatan Giresun İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt ise; Eğitim programları ve Mesleki Yönlendirmeler sorunların başında gelmektedir.Temel akademik becerilerin yani Türkçe, matematik ve fen bilimlerinin yeterince öğretilmemesi mesleki ve teknik eğitimde çeşitli alanlarla ilişkisi güçlüdür. Türkçe,matematik ve fen bilimleri yeterince iyi olmayan öğretmenin elektrik, elektronik veya motor alanında başarılı eğitim vermesi zor hatta mümkün değildir.Mesleki ve teknik eğitim ülkemizde orta öğretimde başlar.Zorunlu eğitimin ilk 4 yıllık kısmında çocukların hangi zeka türüne sahip oldukları keşfedilir.İkinci 4 yıllık eğitimde ise birinci 4 yılda keşfedilen mantıksal zeka veya ileri zeka türlerine göre yönlendirmek gerekir” şeklinde konuştu.
Türkiye’de bütün okullara internet bağlantısı sağlanacağını ve 2015 mayıs ayında 1 milyon 250 bin öğrenciye daha tablet bilgisayar dağıtılacağını belirten Uzman Öğretmen Erdoğan Petük ise “Ülkemizde bugüne kadar 27 bin okulumuza fiberoptik, 15 bin okulumuza ise ADSL bağlantısı sağlanacak. ADSL olmayan okullarımıza ise uydu bağlantısı gerçekleştirilecektir.Bununla birlikte okullarımıza bugüne kadar 750 bin tablet bilgisayar dağıtılmıştır.Yaklaşık 10 milyon daha tablet bilgisayar dağıtımı gerçekleştirilecek. Ancak bunun 1 milyon 250 bini 2015 yılının mayıs ayında dağıtımına başlanacaktır. Tabiki bunları yaparken interneti bilinçli kullanmak gerekiyor. Bunun için 400 eğitmen yetiştirildi. Bu 400 eğitmen ise 60 bin öğretmenimize eğitim verdi. Tablet bilgisayarların dağıtımı ise bu 60 bin öğretmenimizin bulunduğu okullardır.Tablet dağıtımı için önce okullarımızda bilinçli eğitim verecek öğretmenler yetiştirebilmek gerekir” diye konuştu.
Ülkemizde kişi başına düşen okuma oranını son 5 yıla oranla yükseldiğine dikkat çeken Dr. Halis Yeşil ise “Ülkemizde halen 2 milyon 60 bin kişi okuma yazma bilmiyor.Bu rakam 5 yıl öncesine kadar 4 milyon 800 bin civarlarındaydı.Yapılan çeşitli okuma-yazma kampanyalarıyla 2 milyon 600 bin’lere geriledi. Zorunlu eğitimin önce 8 sonra 12 yılı çıkarılmasıyla eğitimde kişi başına düşen eğitim oranımız oldukça yükseldiğini görüyoruz. 15 yıl öncesinde kişi başına 2 veya 3 yıl düşerken bugün 7 yılın üzerine çıkmıştır.Bu çok önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen panelde yapılan sunumların ardından öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.